Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο ιός και κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει μία νέα πανδημία…

Ακόμη και στα 130 μπορεί να ανέρχονται τα κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο, με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και να μην κρύβουν την ανησυχία τους για τι είσοδο του ιού και στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν 2 εβδομάδες, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε ότι κάποιος που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία είχε προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Αναφορικά με το ιστορικό του ασθενούς: εμφάνισε εξάνθημα στις 29 Απριλίου και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Μαΐου, όπου και νοσηλεύτηκε.
Δύο ημέρες αργότερα, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι το άτομο είχε λοίμωξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Η ανίχνευση των επαφών ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και μέχρι σήμερα οι επαφές δεν έχουν αναφέρει συμπτώματα.
Στην Αγγλία, 7 από τα 8 κρούσματα δεν αφορούν πρόσφατο ταξίδι στην Αφρική, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ασθενείς που εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις κόλλησαν τον ιό στην Αγγλία. Επιπλέον, αυτά τα άτομα δεν είχαν επαφή με τον ασθενή που ταξίδεψε στη Νιγηρία.
Τα συμπτώματα του ιού – Πώς μεταδίδεται και η σοβαρότητα της νόσου
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ζωονοσογόνος νόσος που εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές με τροπικά δάση της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής και περιστασιακά εξάγεται σε άλλες περιοχές.
Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως εμφανίζεται κλινικά με πυρετό, εξανθήματα και διογκωμένους λεμφαδένες και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ιατρικές επιπλοκές. Είναι συνήθως μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια με τα συμπτώματα να διαρκούν από 2 έως 4 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές περιπτώσεις. Τον τελευταίο καιρό, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν περίπου 3-6%.
Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή ζώο ή με υλικό μολυσμένο με τον ιό. Ωστόσο, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από το ένα άτομο στο άλλο μέσω στενής επαφής με δερματικές βλάβες, σωματικά υγρά, αναπνευστικά σταγονίδια και μολυσμένα υλικά όπως κλινοσκεπάσματα.
Έκτακτη σύσκεψη ΠΟΥ
Σύμφωνα με τη βρετανική δημοσίευση Telegraph, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε χθες Παρασκευή (20/05), έκτακτη συνεδρίαση για αύριο, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο από την ευλογιά των πιθήκων.
Να επισημάνουμε δε ότι, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν μια ασθένεια ενδημική σε περιοχές της Αφρικής. Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100, ανέφερε το Reuters.
Τα δεδομένα που συνέλεξε ένας ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λένε ότι ο αριθμός είναι πιο κοντά στους 130.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο ιός και κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει μία νέα πανδημία. Προτού, όμως, απαντηθεί, αυτό το ερώτημα πρέπει να κατανοήσουμε πώς συμπεριφέρεται ο συγκεκριμένος ιός.
Μπορούν τα εμβόλια να μας προστατέψουν από τον ιό;
Η κλινική εικόνα της ευλογιάς των πιθήκων μοιάζει με αυτήν της ευλογιάς, μιας σχετικής λοίμωξης από τον ορθοποξικό ιό που ανακηρύχθηκε εκριζωμένη παγκοσμίως το 1980. Η ευλογιά των πιθήκων είναι λιγότερο μεταδοτική από την ευλογιά και προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια.
Τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκρίζωσης της ευλογιάς παρείχαν επίσης προστασία από την ευλογιά των πιθήκων. Έχουν αναπτυχθεί νεότερα εμβόλια από τα οποία ένα έχει εγκριθεί για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων
Ένας αντιιικός παράγοντας που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία της ευλογιάς έχει επίσης λάβει άδεια για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων.