Στο θεατρικό έργο, η θυσία των Κρητικών προσεγγίζεται με μια διαφορετική ματιά και η ιστορία εξελίσσεται μέσα στο χωροχρόνο των ίδιων των πρωταγωνιστών…

Στο θεατρικό έργο, το οποίο έχει γράψει η Αθηνά Πετρακάκη, η θυσία των Κρητικών προσεγγίζεται με μια διαφορετική ματιά και η ιστορία εξελίσσεται μέσα στο χωροχρόνο των ίδιων των πρωταγωνιστών. Η παράσταση σύμφωνα με την κ. Πετρακάκη «από την πρώτη στιγμή εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό, ανασύροντας διαχρονικά ζητήματα που αναζητούν λύση, κρατώντας συγχρόνως ως το τέλος ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή που θα προβληματιστεί αλλά και θα συγκινηθεί από την ύστατη προσπάθεια των ηρώων».
«Είναι σημαντικό για μένα να γίνει κατανοητό καταρχάς το μήνυμα της ενότητας των Ελλήνων, το οποίο και κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του έργου, όπως επίσης να γίνει διακριτό το μήνυμα της ιστορικής συνέχειας ενός λαού, που δεν δίστασε τότε, να δώσει ακόμα και την ίδια του τη ζωή στο βωμό αξιών όπως η ελευθερία», τονίζει στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» η Αθηνά Πετρακάκη επισημαίνοντας παράλληλα πως ήθελε «να γίνει κατανοητό ότι μέσα από το μεγάλο ιστορικό γεγονός οι φαινομενικά μικρές ιστορίες είναι εξίσου σημαντικές, αφού αποτελούν κομμάτι της κεντρικής ιστορίας και συμβάλλουν στην κατανόηση της».
Οι χαρακτήρες του έργου συνδέουν το χθες με το σήμερα. «Ομολογώ πως έχω πολλές φορές τον προβληματισμό για το εάν η διασύνδεση του χθες με το σήμερα, είναι τόσο δύσκολη. Την επιβάλλει μάλλον, η λήθη που κυριαρχεί στις μέρες μας τραυματίζοντας την ιστορία μας. Πιστεύω πως η διασύνδεση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη και για το λόγο αυτό έβαλα στοίχημα ώστε μέσα από το θεατρικό έργο “Μια σπουδαία μέρα” να υπερβεί ο θεατής την αλλοτρίωση της σημερινής εποχής και να νιώσει – να βιώσει μέσα από το έργο τις αξίες για τις οποίες θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας στο Αρκάδι», αναφέρει η ίδια.

Υποστηρίζει μάλιστα πως όσο «ζωντανή» κι αν είναι η σχέση του Αρκαδίου με το σημερινό Ρέθυμνο και την Κρήτη μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, «άλλο τόσο “θαμμένη” έχω την αίσθηση ότι βρίσκεται, στη λήθη τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου».
Το έργο σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Τσιμπισκάκη, μουσική – σύνθεση του Αντώνη Μαυράκη και παραγωγή του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, έχει τη στήριξη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου.
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» στο Ωδείο Ρεθύμνου στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα ακολουθήσει μία ακόμα παράσταση στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, ανήμερα της εορτής της Αρκαδικής Εθελοθυσίας 8 Νοεμβρίου στις 15:00.