Δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα και δικτατορία, έννοιες δύσκολες και “βαριές”. Ποια βιβλία προτείνει το cretanews για μικρούς και μεγάλους για το “Πολυτεχνείο”;

Έννοιες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, η δικτατορία είναι έννοιες δύσκολες και δυσνόητες συνήθως για τα παιδιά, κάποιες φορές όμως ακόμα και για μεγάλους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι πολιτικές συνθήκες που οδήγησαν στα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη του 1973, πολλές φορές γίνονται πιο εύληπτα μέσα από τα βιβλία.
Ένα από αυτά που χρησιμοποιείται συχνά και σαν θεατρικό σε σχολικές γιορτές είναι “Τα μαγικά μαξιλάρια” του Ευγένιου Τριβιζά, όπου οι κάτοικοι της Ουρανούπολης έχουν να αντιμετωπίσουν τον αυταρχικό βασιλιά Αρπατίλαο και τους συμβούλους του.
Επίσης, μία από τις κλασικές επιλογές για τις έννοιες αυτές όπως η δημοκρατία και ο αυταρχισμός είναι η “Ντενεκεδούπολη” της Ευγενίας Φακίνου, όπου τα ντενεκεδάκια έρχονται με γενναιότητα να τα βάλουν εναντίον του Λαδένιου που με το έτσι θέλω αποφάσισε να τους κυβερνήσει.
Εννοείται πως από αυτές τις προτάσεις δεν θα μπορούσε να λείπει ο Φίλιππος Μανδηλαράς και το βιβλίο του “Η εξέγερση του Πολυτεχνείου”. Ο συγγραφέας με το γνωστό του ποιητικό τρόπο μιλά για την περίοδο της Χούντας και την εξέγερση.

Ένα άλλο βιβλίο που ξεχωρίσαμε είναι αυτό του Δαφέρμου Ολύμπιου “Μιλώ στα παιδιά μου για την χούντα και το Πολυτεχνείο”, όπου μέσα από το διάλογο πατέρα και γιου και με κατανοητό τρόπο γίνεται αναφορά στην περίοδο της δικτατορίας.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο “2651 μέρες δικτατορίας”. Εδώ οι νέοι καταγράφουν τις εμπειρίες τους κατά την διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών. Από την ίδια συγγραφέα επίσης κυκλοφορεί για μικρότερα παιδιά το βιβλίο “Τι είναι δημοκρατία”.
Η Ζωρζ Σαρή και “Τα γενέθλια” της δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτές τις προτάσεις. Η Άννα, το βασικό πρόσωπο της ιστορίας ζει από τη μέρα των ένατων γενεθλίων της τη δικτατορία και βλέπει τη ζωή γύρω της να αλλάζει.
