Δύσκολη μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα σε ποιον ανήκει η βουλευτική έδρα στην πρόσφατη περίπτωση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ…

Το Σύνταγμα στις σχετικές του διατάξεις είναι μεν σαφές – “οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος συνολικά [άρθρο 51 (2) του Συντάγματος]”- αλλά μάλλον εκφράζει αντιλήψεις παλαιότερων εποχών και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με την πρακτική που ακολουθεί, εδώ και δεκαετίες, το κομματοκεντρικό πολιτικό σύστημα.
Το πνεύμα του κανονισμού της Βουλής και η εκλογική νομοθεσία είναι ολοφάνερο πως ευνοούν τον έλεγχο της βουλευτικής δραστηριότητας από τις ηγεσίες των κομμάτων παρά την σχετική πρόβλεψη:
“Οι βουλευτές αποφασίζουν κατά συνείδηση τι υπηρετεί καλύτερα το έθνος και έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου (άρθρο 60 παρ. 1 του Συντάγματος)”.
Δύσκολη λοιπόν μια ξεκάθαρη απάντηση στην πρόσφατη περίπτωση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όχι μόνο δεν είναι σαφείς οι πολιτικές διαφορές των βουλευτών που αποχώρησαν, αλλά έχουν εκλεγεί και με λίστα, δηλαδή ορίστηκαν από την ηγεσία σε εκλόγιμη θέση, και εξαιτίας αυτής της απόφασης βρίσκονται στο κοινοβούλιο…