Αν δεν υπήρχε το κίνημα να δώσει στο ΠΑΣΟΚ την δύναμη να περάσει το ΕΣΥ, δεν θα είχαμε ΕΣΥ. Τώρα το κίνημα τι κάνει;

Μιας και σχολιάζουμε το NHS (το βρετανικό ΕΣΥ) πάμε να θυμηθούμε λίγη ιστορία.
Ο Τσώρτσιλ και οι Τόρηδες ήταν λυσσαλέα ενάντια στο NHS σε σημείο το 1946 να θεωρεί οτι το NHS ήταν το πρώτο βήμα προς τον εθνικοσοσιαλισμό (Ναζισμό δηλαδή). Συγκεκριμένα ψήφισαν 21 φορές κατά της δημιουργίας του NHS.
Αν δεν είχε χάσει τις εκλογές του 1945 λόγω της υπερφίαλης και πολεμοχαρούς προσωπικότητας του, το NHS δεν θα είχε περάσει.
Στην Ελλάδα τώρα, μετά τον εμφύλιο η δεξιά ούτε απέξω δεν σκέφτηκε να δημιουργήσει το ΕΣΥ. Δεν ήταν υποχρεωμένη και αυτό φάνηκε στα 31 χρόνια που η δεξιά είχε την εξουσία στην Ελλάδα.
Μάλιστα οι επιταγές των καιρών, με την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού προέβλεπαν την περαιτέρω διάλυση του συστήματος υγείας προς όφελος των ιδιωτών.
Δεν ήταν υποχρεωμένη ΠΟΤΕ η δεξιά να περάσει οτιδήποτε. Τριάντα χρόνια μια χαρά κυβερνούσε χωρίς να ζητήσει κανένας ΕΣΥ.
Οπότε ξερόληδες, αν πολύ απλά δεν υπήρχε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 81, δεν θα είχε δημιουργηθεί το ΕΣΥ. Αν δεν υπήρχε το κίνημα να δώσει στο ΠΑΣΟΚ την δύναμη να περάσει το ΕΣΥ, δεν θα είχαμε ΕΣΥ.

Βέβαια δεν ξεχνάμε τον Λοβέρδο που έβαλε και αυτός το λιθαράκι του να διαλύσει το σύστημα υγείας. Αλλά ο Λοβέρδος, ο Άδωνις και ο Πλεύρης δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα αν δεν τους είχαν δώσει την λαβή να το κάνουν αυτό, όλα αυτά τα άτομα και εκ δεξιών και εκ αριστερών, υποβαθμίζοντας συνεχώς το ΕΣΥ.
Προφανώς η διάλυση του ΕΣΥ είναι δεδομένη από την δεξιά.
Το θέμα είναι ΜΕΤΑ τι θα γίνει και αν η όποια επόμενη κυβέρνηση απλά αφήσει αυτήν την διάλυση γιατί ΤΙΝΑ(*).
(*) Είναι το… αμφιλεγόμενο δόγμα -τσιτάτο- της Μαργαρίτας Θάτσερ “there is no alternative” ότι τρόπον τινά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην παγκοσμιοποίηση, στην ελεύθερη οικονομία, στην νεοφιλελέρα. Ο όρος διαδόθηκε στην Ελλάδα με αφορμή τα τρία μνημόνια που υπεγράφησαν διαδοχικά, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση Γ.Α.Π.