Σε άσκηση για δυνατούς λύτες μετασχηματίζονται οι επόμενες εκλογές. Ποια είναι τα 2 απλοϊκά συμπεράσματα που βγάζουν τα μέχρι τώρα νούμερα;

Κατά γενική παραδοχή προτιμούσαμε τη στατιστική σε σχέση με τα μαθηματικά αν και ουδέποτε ήταν κάτι από τα δύο το φόρτε μας. Γι’ αυτό θα γίνουμε «μαθηματικοί εκ του προχείρου» και θα παραθέσουμε μια απλοϊκή εξισωσούλα, που μπορεί να έχει και λάθη.
- Νέα Δημοκρατία: 33,5% = 101 + 8 = 109
- ΣΥΡΙΖΑ: 24,5% = 74 + 5 = 79
- ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 17% = 51 + 3 = 54
- ΚΚΕ: 6% = 18 + 4 = 22
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 5% = 15 + 3 = 18
- ΜΕΡΑ 25: 5% = 15 + 3 = 18
Τι είναι αυτό; Τα ποσοστά και οι έδρες που εκτιμούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πως θα λάβουν τα κόμματα με αναγωγές, εφόσον τελικά στη Βουλή δεν καταφέρει να μπει ο Κασσιδιάρης που «ακροβατεί» στο 3% και χωρίς να έχουν προσμετρηθεί στο δείγμα οι προσπάθειες που γίνονται από Μπογδάνο, Τζήμερο, Κρανιδιώτη.
Αλλά ας πούμε ότι κάπου εκεί κινούμαστε. Τι βλέπουμε;
Σε ένα από τα πιο αισιόδοξα σενάρια, η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 109 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ 79 και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 54.
Η μοναδική συμμαχία δύο κομμάτων, που θα έβγαζε έστω κι ένα τυπικό νόημα με αυτοδυναμία, είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με το Νίκο Ανδρουλάκη ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα γίνει «δεκανίκι της δεξιάς».
Μια περισσότερο «προοδευτική» συμμαχία, με όλο το «ξεχείλωμα» που έχει λάβει ο όρος «προοδευτικός», θα έπρεπε υποχρεωτικά να περιλαμβάνει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κι ενός ακόμα κόμματος, με επικρατέστερο ασφαλώς το ΜέΡΑ 25. Και πάλι όμως … τι προοπτικές θα είχε μια τέτοια συνεργασία;

Άρα τα νούμερα δίνουν δύο απλοϊκά συμπεράσματα.
- Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ρυθμιστής στις επόμενες εκλογές ότι κι αν συμβεί.
- Νούμερο 1 σενάριο, να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές αφού φαίνεται έως απίθανη μια συνεργασία δυνάμεων.