cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 19.04 2025

Την πλάτη γυρίζουν οι νέοι στην οικοδομή

Την πλάτη τους γυρίζουν στην οικοδομή και γενικότερα στον κατασκευαστικό κλάδο οι νέοι άνθρωποι όπως επισημαίνουν αποκλειστικά στο cretanews εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων και συνδικάτων Οικοδόμων Ηρακλείου και Ρεθύμνου…

Την πλάτη γυρίζουν οι νέοι στην οικοδομή

Το παραπάνω υπογραμμίζουν, κάνοντας σαφές πως η μείωση του αριθμού των νέων εργαζομένων σχετίζεται τόσο με οικογενειακές πεποιθήσεις, με τις οποίες ο νέος πρέπει να μάθει γράμματα, όσο και με την δουλειά καθαυτή που δεν είναι τόσο καθαρή από άποψη καθαριότητας. Είναι λόγοι που έχουν ως άμεση συνέπεια η επόμενη μέρα να κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη για τη συνέχεια, καθόσον οι κατασκευαστικές εταιρείες θα έχουν το πρώτο λόγο.

Ειδικότερα, ο κατασκευαστικός κλάδος γνώρισε μεγάλη άνθηση τον 20ο αιώνα. Μπορεί τα πρωτεία με τη σύσταση του ελληνικού κράτους σε επίπεδο παραγωγικής βάσης να τα είχε ο αγροδιατροφικός και κτηνοτροφικός τομέας, ο κατασκευαστικός ωστόσο κλάδος έδωσε αρκετές ανάσες σε πολλούς εργαζομένους και κυρίως άτομα από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα. Φτωχά άτομα από την ύπαιθρο πήγαιναν στις πόλεις όπου καταπιάνονταν με μια εργασία του κατασκευαστικού κλάδου και μπορούσαν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Τα πέτρινα χρόνια ήταν δύσκολα για τα επαγγέλματα της οικοδομής αφού η οικονομική δραστηριότητα των πολιτών μειώθηκε και ως εκ τούτου και τα χρήματα για επενδύσεις σε κατασκευές. Την τελευταία 8ετία τα πράγματα έχουν αλλάξει και το μεροκάματο είναι αρκετά καλό.

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν αρκεί καθώς οι νέοι δεν επιθυμούν να δουλέψουν. Δεν θέλουν να εργαστούν σε τέτοια επαγγέλματα.

Αυτό εξομολογείται στο cretanews το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος του συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τσιγγένης ο οποίος είπε:

«Έχω να δω πάνω από τρεις μήνες 25χρονο να εργάζεται σε οικοδομή. Δε θέλουν οι νέοι να εργαστούν σε αυτά τα επαγγέλματα. Ενδεχομένως, τα θεωρούν σκληρά επαγγέλματα και δε θέλουν να ταλαιπωρηθούν. Και προτιμούν να δουλέψουν στην εστίαση ή στο σέρβις. Είμαστε η τελευταία γενιά που εργαστήκαμε σε αυτό το δύσκολο χώρο της οικοδομής και γενικότερα του κατασκευαστικού κλάδου. Έρχονται δύσκολες ημέρες και πραγματικά το μέλλον θα είναι δυσοίωνο. Δεν είμαι αισιόδοξος».

Γιώργος Τσιγγένης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος του συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου, Γιώργος Λιολάκης, ο οποίος υπογράμμισε:

«Είναι αδύνατο να βρεις νεαρό Έλληνα εργαζόμενο στην οικοδομή. Και ο λόγος είναι απλός.Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι μορφωμένα. Έχουν ξεχάσει το ρητό: «μάθε τέχνη». Οι νέοι δεν έρχονται στην οικοδομή να εργαστούν γιατί είναι δύσκολη, επικίνδυνη και ανταγωνιστική δουλειά. Είναι γενικά βρώμικη δουλειά και δεν υπάρχουν καθαρά ρούχα. Λερώνεσαι συχνά και δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Ο κ. Λιολάκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η επόμενη μέρα θα είναι αρκετά δύσκολη. Όπως είπε, η έλλειψη εργατικών χεριών θα είναι τόσο μεγάλη που τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες θα μισθώνουν εργασιακό προσωπικό από τριτοκοσμικές χώρες.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ έγινε εκ νέου σαφές πως η τωρινή γενιά των 50αρηδων και 60αρηδων εργαζομένων του κατασκευαστικού κλάδου είναι η τελευταία γενιά που εργάζεται.

Γιώργος Λιολάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου

«Η οικοδομή σε ελληνικά χέρια. Έχει τελειώσει. Είμαστε η τελευταία γενιά όσοι έχουμε μείνει που κρατάμε «Θερμοπύλες και έχουμε κάποιες εργολαβίες. Η οικοδομή ως χώρος απασχόλησης θα περάσει είτε σε ξένα χέρια είτε σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να πάρουν απέξω φθηνά εργατικά χέρια. Και αυτοί οι άνθρωποι θα ζουν με μεροκάματα πείνας χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Μιλάμε για ανθρώπους που θα έρθουν από τριτοκοσμικές χώρες και θα αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικροεπαγγελματίες εάν μπορούσαμε να φύγουμε από την οικοδομή, θα φεύγαμε. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και τα μεροκάματα είναι φθηνά. Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που μπορούν να «κτυπήσουν» τα μεγάλα έργα θα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα» σημείωσε.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon