Περισσότερα από 91 ναυάγια θα είναι πλέον “ανοικτά” για καταδύσεις αναψυχής, ωστόσο υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την “προστασία” τους;

Η Ελλάδα αριθμεί ίσως τα περισσότερα ναυάγια στην Ευρώπη, (πλοία και αεροπλάνα) και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις μάχες που έλαβαν χώρα κυρίως κατα τη διάρκεια των δυο Παγκόσμιων Πολέμων, συνδυαστικά με την τεράστια ακτογραμμής της.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ναυάγια ακόμα παλαιότερα και άλλα πιο πρόσφατα (Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο νησί μας το ναυάγιο BYRON 1* όπου βυθίστηκε το 1985)

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την εφορεία ενάλλιων αρχαιοτήτων, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ αναμένεται και η κοινή υπογραφή σχετικής ΚΥΑ του Υπουργείoυ Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παράδοση 91 ναυαγίων σε όλη τη χώρα, τα οποία απελευθερώνονται και θα είναι πλέον ανοιχτά για οργανωμένες καταδύσεις αναψυχής στα πλαίσια του ανοίγματος της Ελλάδας στον καταδυτικό τουρισμό, μια νέα σημαντική μορφή τουρισμού.
Χαρακτηριστικά, κάνει λόγο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Ο βυθός των ελληνικών θαλασσών αποτελεί ενάλια κιβωτό της Ιστορίας μας. Οι προστατευμένοι υποθαλάσσιοι χώροι, όπου βρίσκονται ναυάγια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφηγούνται σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, καθώς οι υποβρύχιες περιηγήσεις αποτελούν μία ειδική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού που προσελκύει επισκέπτες υψηλού επιπέδου και εισοδήματος».
Με αφορμή τα παραπάνω γεγονότα, αλλά και προσωπικά ως γρανάζι του καταδυτικού τουρισμού, αναρωτιέμαι κατα πόσο και με ποιο τρόπο θα μπορέσει να διασφαλιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι δε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα ίδια τα ναυάγια όσο και στο περιβάλλον γύρω τους, λόγω της μαζικής παρουσίας ανθρώπων.
Υπάρχει κάποια κυβερνητική πρόβλεψη πάνω σε αυτό και ποια είναι αυτή;
Ένα τεράστιο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από όλους. Ένα πρότζεκτ που πρέπει να υλοποιηθεί για πολλούς λόγους, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η οικολογική συνείδηση επίσης από όλους. Τόσο τα καταδυτικά κέντρα, αλλά και με συγκεκριμένες νομοθετήσεις η ίδια η κυβέρνηση, θα πρέπει να λειτουργήσουν ώς προστάτες των ναυαγίων.
- Για τον τουρισμό ο φυσικός πλούτος της χώρα μας πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους.
- Για την οικονομία μας, για τον πολιτισμό μας, για την ανάπτυξη μας.
Τους θησαυρούς και τα μάτια μας.
Το BYRON I ήταν ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε ζάχαρη
Στις 17 Ιανουαρίου του 1985 στις 11.30 περίπου το πρωί, ολόκληρη η Κρήτη βρισκόταν στο έλεος πρωτοφανούς κακοκαιρίας με ισχυρότατους ανέμους, δυνατές βροχές, πλημμύρες και κομμένες επικοινωνίες.

Το BYRON I προσάραξε στα αβαθή. Το SOS που εξέπεμψε για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν έφτασε ποτέ ως το Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Το σήμα «έπιασε» ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και έστειλε ελικόπτερο διάσωσης στην περιοχή.
Την ώρα που το BYRON I κοβόταν στη μέση και έκανε το αλμυρό νερό της θάλασσας …γλυκό, το πλήρωμα κατάφερε να εγκαταλείψει το πλοίο και να σωθεί.