Προτελευταίοι στην ΕΕ και τελευταίοι στην ευρωζώνη οι Έλληνες καταναλωτές όσον αφορά την αγοραστική τους δύναμη, αν αυτό δεν είναι ανάπτυξη τότε τι είναι;

Κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας πάνε τάχα μου καλά. Εκτός από τους δείκτες που βολεύουν όμως υπάρχει και ένας ακόμα που δείχνει την πραγματική κατάσταση στην χώρα και στους πολίτες της. Ποιος είναι αυτός ο δείκτης;
Είναι ο δείκτης που που εκφράζεται με ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης (Puchasing Power Standards), συναρτάται από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τα επίπεδα δείκτη τιμών κάθε χώρας και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών. Και αυτός ο δείκτης, πιο συγκεκριμένα οι τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη ΕΕ και Ευρωζώνης, φανερώνει το πραγματικό χάλι της Ελλάδας και κυρίως των Ελλήνων.
Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε προτελευταίοι, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης είμαστε… πρωταθλητές, από την ανάποδη όμως, δηλαδή… τελευταίοι!!! Τουλάχιστον σε επίπεδο 41 χωρών είμαστε στην 31η θέση, είναι και αυτό μια κάποια παρηγοριά.
Ο παρακάτω πίνακας με στοιχεία από την Eurostat είναι χαρακτηριστικός…

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία (αφορούν το 2021, που να βγει και ο αντίστοιχος πίνακας με τα δεδομένα του 2022) τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν ΠΑΚ έχει η Βουλγαρία, που βρίσκεται 35% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ακολουθούν οι Ουγγαρία, Σλοβακία και Κροατία με 30%, 29% και 28% αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται 25% κάτω από τον μέσο όρο.
Η χώρα τώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν ΠΑΚ είναι το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται 44% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και ακολουθούν η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία και το Βέλγιο, με επίπεδα 20%, 19%, 17% και 16%.
Στον πίνακα όμως με τον δείκτη Ισοδυναμιών Αγοραστικής Δύναμης (Purchasing Power Parities ή PPPs) η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από Ουγγαρία, Σλοβακία και Κροατία, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία.
Με βάση τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων απέχει μόλις μία μονάδα από την Τουρκία, που μαστίζεται από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών!!!
Θυμάστε που τα κανάλια μας τα είχαν ζαλίσει κυριολεκτικά με την οικονομική ανέχεια των Τούρκων; Ε, παιδιά σας έχω νέα… τελικά δεν είμαστε και πολύ καλύτερα μάλλον…
Και όχι δεν είμαστε… “πράκτορες” του Ερντογάν. Απλά βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα και χωρίς παρωπίδες. Α και για να μην το ξεχάσω… τα στοιχεία αυτά, επαναλαμβάνω, αφορούν το 2021, όπου ο μέσος μέσος ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,2%. Ενώ σήμερα… κλάφτα. Με πληθωρισμό λοιπόν τώρα να κινείται κοντά στο 10% δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος την πραγματική εισοδηματική κατρακύλα των νοικοκυριών…
Ας μιλήσουμε όμως τώρα για… καλάθια και food pass. Αλήθεια εσείς έχετε σκεφτεί πως θα… επενδύσετε τα… 22 ευρώ από το food pass;
Το… νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο των νοικοκυριών έρχεται σε κάτι λίγοτερο από 2 μήνες, τον Φεβρουάριο, οπότε χρόνος δεν υπάρχει. Βιαστείτε να βγάλετε σχέδιο, δεν είναι να παίζεις με κάτι τέτοια…