Πες τα Βάνα Σφακιανάκη γιατί μας έχουν φλομώσει στα ψέματα για να δικαιολογήσουν τις πανάκριβες τιμές στην ενέργεια που πληρώνουμε στην Ελλάδα!!!

Τι για πόλεμο στην Ουκρανία μας είπαν, τι για μεσανατολικό, τι για αέρα που φυσάει πολύ ή δεν φυσάει στη Ρουμανία. Σκαρφίστηκαν κάθε δικαιολογία για να μας πείσουν πως δεν έχουν ευθύνη για το πανάκριβο ρεύμα ενώ η εξήγηση είναι πολύ απλή: Πουλάνε το ηλεκτρικό ρεύμα της χώρας στο εξωτερικό κι ότι μένει έχει τιμές ακραία υψηλές.
Όπως γράφει η γνωστή Ηρακλειώτισσα αρχιτεκτόνισσα και ευαισθητοποιημένη σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα Βάνα Σφακιανάκη επικαλούμενη πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δρόμος της Αριστεράς»:
«Τον Οκτώβριο του 2024 το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα «έκλεισε» καθαρά εξαγωγικό με το 53.6% των ωρών να γίνονται εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος έναντι 46.4% των ωρών που γινόταν εισαγωγές.

Έτσι επαληθεύεται και πρακτικά ότι οι εξαγωγές ενέργειας ακριβαίνουν το ηλεκτρικό ρεύμα.
Βέβαια το είχαν πει παράγοντες του ενεργειακού χώρου ότι για τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος πληρώνουν οι καταναλωτές.
Επιφυλάξεις για τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος είχε εκφράσει ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης που υπενθύμισε -μεταξύ άλλων- πως οι εξαγωγές ενέργειας ΑΠΕ δεν πληρώνουν «τέλος ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ).
Το είχε τονίσει ο Α. Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison, όταν λαμβάνοντας ως ημέρα αναφοράς την 25η Μαρτίου το μεσημέρι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την συγκεκριμένη ημέρα όπου η χώρα μας εξήγαγε 7.700 μεγαβατώρες σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, ο Έλληνας καταναλωτής πλήρωσε συνολικά 1.300.000 για τις μεγαβατώρες αυτές.
Το έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. & Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (KAΠE) Δ. Καρδοματέας ότι οι Έλληνες καταναλωτές επιδοτούν τις εξαγωγές.
Δεν το λέει όμως η κυβέρνηση, που προτιμάει να επιδεικνύει λεονταρισμούς στην κατεύθυνση μιας επιδιωκόμενης μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας ενώ συνεχίζει να πρωτοστατεί στην αθρόα εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, σταθερή στο στόχο των εξαγωγών ενέργειας και στην «πράσινη μετάβαση» ακόμα κι αν ζημιώνεται η χώρα, η κοινωνία και το περιβάλλον που πληρώνουν τα πειράματα μιας χαοτικής ενεργειακής πολιτικής, όπως είναι κάθε πολιτική που οι όροι της τίθενται από την αγορά.
Άσε που με τις εξαγωγές ενέργειας μειώνονται προσωρινά και οι περικοπές ενέργειας…”