Σήμερα 21η Απριλίου δεν θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε την εθνοσωτήριο επανάσταση των Συνταγματαρχών και το κάνουμε παρέα με ένα must read βιβλίο αλλά και ένα βίντεο!!!

Την οικονομική, εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της χούντας, από την «επίπλαστη ευημερία» του 1967-71 έως την πλήρη απομυθοποίηση του 1973-74 εξετάζει ο Διονύσης Ελευθεράτος στο βιβλίο του «Λαμόγια στο χακί: Οικονομικά “θαύματα” και θύματα της Χούντας».

Με δεδομένο τα στοιχεία από διάφορες έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια που δείχνουν ότι οι… “νοσταλγοί” της Χούντας ή ακόμα ακόμα και όσοι θα επέλεγαν σήμερα μια Χούντα για την διακυβέρνηση της χώρας είναι ένα μεγάλο και σεβαστό ποσοστό κρίνεται ως απολύτως αναγκαίο να ανατρέξουμε στην ιστορία, να διαβάσουμε και να μάθουμε τι έγινε τότε.
Και ένα βιβλίο όπως αυτό του δημοσιογράφου Διονύση Ελευθεράτου αποτελεί ένα τέτοιο εφόδιο.
Διαβάζοντας το θα βρείτε όλα τα ντοκουμέντα και επιχειρήματα που χρειάζεστε για “τρίβετε” στην μούρη όλων εκείνων των αγράμματων χουντικών που ακόμα και σήμερα ξεστομίζουν το γνωστό… ότι μας χρειάζεται ένας Παπαδόπουλος!!!
Και η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε τις διάφορες έρευνες για να δούμε τι συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Μια βόλτα και μερικές κουβέντες αρκούν για να ακούσεις από πολλούς να λένε μεταξύ άλλων τις γνωστές ατάκες:
“Ε, ρε, μια χούντα μας χρειάζεται!” ή το “Δικτάτορες, ξεδικτάτορες, δεν έκλεβαν τόσο!”. Έχω ακούσει από παλιούς να λένε και ότι μόνο η Χούντα έβαλε και υπουργούς στην φυλακή, αυτό η αλήθεια είναι ότι το αναζήτησα για να πέσω πάνω στην υπόθεση της δικαστικής δίωξης του Μιχαήλ Μπαλόπουλου, υπουργού Εμπορίου του Παπαδόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε και φυλακίστηκε από τη διάδοχη Χούντα του Ιωαννίδη, με σκοπό να δειχθεί η “φαυλότητα” των Παπαδοπουλικών και η “εντιμότητα” των “αδέκαστων” Ιωαννιδικών.
Ούτε καν οι ίδιοι οι συνταγματάρχες δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι στον 21ο αιώνα έμελλε να μνημονεύονται με τόσους … “επαίνους”. “Εκείνοι τουλάχιστον δεν έκλεψαν”, “δεν έκαναν περιουσίες”, “ε, ρε Παπαδόπουλο που χρειάζονται τα σημερινά λαμόγια”…
Και βέβαια κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι “έπαινοι” επεκτάθηκαν και έπιασαν και τα της… οικονομίας και έτσι οι ατάκες διανθίστηκαν και με τα: “Επί χούντας ο κόσμος έτρωγε ψωμάκι”, “αν δεν μιλούσες ζούσες καλά”, “τότε δεν υπήρχε οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως σήμερα”.
Στο βιβλίο του “Λαμόγια στο χακί” ο δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία ιστορικά και άκρως τεχνοκρατικά που αποδομούν πλήρως τα γνωστά “αφηγήματα” των νοσταλγών της Χούντας. Ενώ παράλληλα με έναν τρόπο κάπως πιο… λογοτεχνικό υπερασπίζεται την Δημοκρατία, την Αξιοπρέπεια και την Αλληλεγγύη κόντρα στους νοσταλγούς δικτατορικών καθεστώτων αλλά και όλους εκείνους τους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού που προσπαθούν “αποκούμπι” σε Χούντες και σε συνθήματα όπως το “μεταλλαγμένο” Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια…

Ένας δικτάτορας διαμένει στη βίλα του Ωνάση με την «ευγενική χορηγία»… της ΔΕΗ. Ένα «ιερό» Ταμείο αφήνει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμών να «αναληφθούν εις τους ουρανούς», ή μάλλον να παραληφθούν από «εθνοσωτήρες» κολλητούς. Μια αμερικανική εταιρεία καμαρώνει επειδή εισπράττει άφθονα χρήματα του ελληνικού κράτους, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε. Ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν την «κατασκευή» τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτά εισάγονται από την Αυστρία! Μαύρα κρέατα κατακλύζουν για δυο –και πλέον– χρόνια την αγορά. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τετραπλασιάζονται, τα βιομηχανικά κέρδη πολλαπλασιάζονται, η φορολογία των πλοιοκτητών σχεδόν εκμηδενίζεται.
Η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», γράφει, όντως, ιστορία… και ο δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος μερικές δεκαετίες αργότερα έρχεται να γράψει ένα βιβλίο -must read- γκρεμίζοντας και τους τελευταίους “μύθους” της επταετίας της Χούντας.
Σε περίπτωση που δεν είστε όμως τόσο των… βιβλίων (κακώς βέβαια) κυκλοφορεί και ένα βίντεο για το Infowar με κείμενα από τον γνωστό δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη (τον φόβο και τρόμο του press room και τον άνθρωπο που έχει κάνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να αποκτήσει “τικ” αλλάζοντας χρώματα προσπαθώντας να “απαντήσει”) σε μοντάζ του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη.
Το βίντεο αυτό “πατάει” πάνω στο βιβλίο Λαμόγια στο χακί” του Διονύση Ελευθεράτου και παρουσιάζει μόλις 5 -τα πιο γνωστά- από τα εκατοντάδες σκάνδαλα της δικτατορίας.