Το Ηράκλειο πρώτο μεταξύ των μεγάλων πόλεων σε φορολογικές παραβάσεις – Σε μια χώρα που πάνω από το 50% των επιχειρήσεων “παρανομούν” κάτι δεν πάει καθόλου καλά…

Πολύ «όμορφα» τα στοιχεία που παρουσιάζει η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων για το 2021, όπου μεταξύ των υπηρεσιών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ηρακλείου, το Ηράκλειο βρίσκεται πρώτο με τεράστια διαφορά στις παραβάσεις αναφορικά με τους ειδικούς στοχευμένους ελέγχους και οριακά δεύτερο, μετά την Αττική, σε αριθμό παραβάσεων μετά από εμφανείς ελέγχους.
Ειδικότερα, στο Ηράκλειο, η παραβατικότητα σε στοχευεμένους ελέγχους – σε ελέγχους που πραγματοποιούνται δηλαδή μετά από την αξιοποίηση στοιχείων – φθάνει σε ποσοστό 76,3%. Αντίστοιχα υψηλό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στο πλαίσιο εμφανών ελέγχων, όπου το Ηράκλειο φθάνει σε παραβάσεις το 54,5%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τουλάχιστον 1 στις 2 επιχειρήσεις που ελέγχονται από την αρμόδια Υπηρεσία Ερευνών για τη Διασφάλιση των Δημόσιων εσόδων, πραγματοποιούν φορολογικές παραβάσεις στο Ηράκλειο και σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται μετά από αξιοποίηση δεδομένων εμφανίζουν σημαντικές παραβάσεις. Για την ιστορία και στις δύο περιπτώσεις, το Ηράκλειο βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο παραβατικότητας, που για τους εμφανείς ελέγχους φθάνει στο 49,2% και για τους ειδικούς στοχευμένους το 52,3%.
Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα…
Διότι, όταν σε μία χώρα που το 50% των επιχειρήσεων παρανομούν «κλέβοντας» ουσιαστικά το Κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους, κάτι δεν πάει καλά. Αυτό σημαίνει προφανώς πως οι επιχειρήσεις δεν φοβούνται ελέγχους ή πρόστιμα, με τους μηχανισμούς να καταγράφουν μεν παραβάσεις, αλλά όχι απαγορευτικές για τη συνέχεια λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Από την άλλη ωστόσο, προφανώς και συνεπάγεται επίσης, ότι κάτι δεν γίνεται σωστά συνολικά σε αυτή τη χώρα. Γιατί αν οι μισοί παρανομούν, σημαίνει αφενός πως έχουν λόγο για να παρανομούν, με το Κράτος να έχει μεγάλη ευθύνη σε αυτό. Αφετέρου σημαίνει πως οι υπόλοιποι νόμιμοι και οι νομοταγείς φορολογούμενοι, θα πληρώσουν και το δικό τους «μάρμαρο», με το Κράτος να έχει ακόμα μεγαλύτερες και διαχρονικές ευθύνες.
Οπότε αντί να κοιτάμε μόνο τα νούμερα και τα ποσοστά, μήπως να κοιτάξουμε και λίγο πίσω από τις γραμμές για να αναζητήσουμε και πιο στοχευμένες ευθύνες;