Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής “Aνθρώπινη Ασπίδα”, τα επίπεδα ασφάλειας μεταφορών και μετακινήσεων στην Κρήτη με το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης…

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής “Aνθρώπινη Ασπίδα” σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών της Κρήτης αλλά και των επισκεπτών της, στο θέμα της οδικής ασφάλειας.
Όπως επισημαίνεται, τα επίπεδα ασφάλειας μεταφορών στην Κρήτη με το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, σε συνδυασμό με την άναρχη βλάστηση καλαμιών, θάμνων και δέντρων, αλλά και την ύπαρξη των βράχων να κρέμονται στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια μας, μοιραία είναι από τα χαμηλότερα, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ευρώπης.
Ο Σύλλογος διερωτάται πόσα θύματα πρέπει να θρηνήσει η Κρήτη προκειμένου οι αρμόδιοι να λάβουν σοβαρά την κατάσταση που υπάρχει στο νησί, καθώς κάθε χρόνο, στο οδικό δίκτυο του νησιού χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άτομα.
«Για πόσους νεκρούς μιλάμε όταν ο φόρος αίματος στην άσφαλτο της Κρήτης, θυμίζει κάθε χρόνο απολογισμό εμπόλεμης ζώνης, ενώ σε ένα και μόνο συμβάν με τα λεωφορεία εν μέσω της τουριστικής σεζόν, ο αριθμός θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και αυτόν των Τεμπών;», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και υπάρχει διαπίστωση στην κοινωνία ότι δεν επενδύουμε στην ασφάλεια, ειδικά σε μια περίοδο που το νησί αναμένεται να υποδεχθεί και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.
«Κρούουμε για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ως ενεργοί πολίτες, σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών της Κρήτης αλλά και των επισκεπτών της, κυρίως στο θέμα της οδικής ασφάλειας και τις παραμέτρους της, καλώντας την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τους τοπικούς άρχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:
«Με πόνο ψυχής παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τον απολογισμό του τραγικού συμβάντος, στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, με την απώλεια μέχρι στιγμής 57 συνανθρώπων μας, αλλά και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Μία εβδομάδα μετά, διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την απόδοση των πραγματικών ευθυνών, αλλά κυρίως την συνειδητοποίηση της κρισιμότητας, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής από κάθε κίνδυνο, κάτι που διαχρονικά το συναντάμε στη χώρα μας.
Τα επίπεδα από την άλλη ασφάλειας μεταφορών στην Κρήτη με το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, σε συνδυασμό με την άναρχη βλάστηση καλαμιών, θάμνων και δέντρων, αλλά και την ύπαρξη των βράχων να κρέμονται στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια μας, μοιραία είναι από τα χαμηλότερα, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ευρώπης.
Αναρωτιόμαστε εάν υποτεθεί αυτό που κάκιστα ειπώθηκε και ακόμα χειρότερα συνεχίζουν κάποιοι να το υποστηρίζουν, ότι “χρειάζονται θυσίες για να αλλάξουν τα πράγματα”, αλήθεια ποιο είναι το δικό μας τίμημα για το οδικό δίκτυο της Κρήτης; Για πόσους νεκρούς μιλάμε όταν ο φόρος αίματος στην άσφαλτο της Κρήτης, θυμίζει κάθε χρόνο απολογισμό εμπόλεμης ζώνης, ενώ σε ένα και μόνο συμβάν με τα λεωφορεία εν μέσω της τουριστικής σεζόν ο αριθμός θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και αυτόν των Τεμπών;
Ετοιμαζόμαστε για άλλη μια φορά να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας οι οποίοι διαπιστώνουν κάθε φορά ότι δεν επενδύουμε στην ασφάλεια, τόσο τη δική μας όσο και των οικογενειών τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για το δικό τους αίσθημα ασφάλειας.
Δεν μπορούμε πάντα να εφησυχαζόμαστε λόγω του επαγγελματισμού και τις εμπειρίας των επαγγελματιών οδηγών.
Κρούουμε για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ως ενεργοί πολίτες, σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών της Κρήτης αλλά και των επισκεπτών της, κυρίως στο θέμα της οδικής ασφάλειας και τις παραμέτρους της, καλώντας την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και τους τοπικούς άρχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν!
Εκφράζουμε για άλλη μια φορά τα ειλικρινή και βαθύτερα μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες μας».