Το akako.gr, με αφορμή την αναπηρία, διεκδικεί την ισότητα όλων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και επιδιώκει τη συνένωσή τους σε δράσεις και χάραξη κοινής ρητορικής απέναντι στα κοινά προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης


Το akako.gr είναι η AMKE, η οποία ιδρύθηκε το 2024 από τον Κωνσταντίνο Σύρμο (Λογοτέχνη, Κοινωνικοπολιτικό Αρθρογράφο και άτομο με κινητικές βλάβες) και τον Φώτη Κανταρτζόγλου (Εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, ιδιοκτήτη του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής).
Το akako.gr, με αφορμή την αναπηρία, διεκδικεί την ισότητα όλων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και επιδιώκει τη συνένωσή τους σε δράσεις και χάραξη κοινής ρητορικής απέναντι στα κοινά προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης.
Στηριζόμενοι στο Κοινωνικό Μοντέλο Αναπηρίας, το οποίο δηλώνει ότι τα εμπόδια των Α.με.Α δεν είναι οι βλάβες τους, αλλά τα:
- περιβαλλοντικά (προσβασιμότητα),
- διαρθρωτικά (πολιτικές),
- συμπεριφορικά (στερεότυπα, αντιλήψεις), εμπόδια, που κοινωνία & πολιτεία θέτουν.
Προχωράμε ένα βήμα παραπάνω, διατυπώνοντας ότι ‒ υπό τις ίδιες συνιστώσες ‒ θέτονται τα εμπόδια και σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τρέφοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.
Αυτή η ολιστική οπτική μας, είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε: Ανθρώπινο Μοντέλο της Κοινωνίας.
Ο εστιασμός μας, δηλαδή, στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, καταστάσεις που βιώνουν είτε οι άνθρωποι με αναπηρίες είτε οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και που μπορεί να βιώσει ο οποιοσδήποτε μέσα στην πορεία της ζωής του…
Μέσα από εκπαιδευτικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εστιάζουμε στους μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, αλλά και στα άμεσα περιβάλλοντά τους (γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς), για να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο αύριο, με τις όποιες αλλαγές μπορούμε να επιφέρουμε σήμερα.
Παράλληλα:
- Επικεντρωνόμαστε στον μη ανάπηρο άνθρωπο, για να του δείξουμε ότι η αναπηρία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία διαφορετική βίωση της ζωής. Της οποίας ζωής οι δυσκολίες και οι αποκλεισμοί δεν οφείλονται στις βλάβες ή τις δυσικανότητες του ατόμου.
- Επικεντρωνόμαστε στον ανάπηρο άνθρωπο, με στόχο να τον βοηθήσουμε να αλλάξει την αυτό-αντίληψη του ως ατόμου που δεν μπορεί να εργαστεί, που δεν δικαιούται να ερωτευτεί, που ο ίδιος/α αλλά και το περιβάλλον του, αντιλαμβάνεται την αναπηρία και τη διαχειρίζεται ως μία προσωπική και οικογενειακή τραγωδία.
Η ομάδα και οι συνεργάτες μας, είναι άνθρωποι με αναπηρία, καθηγητές/τριες ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι/ψυχίατροι, χοροθεραπευτές/τριες, κοινωνικοί λειτουργοί, άλλες Α,Μ,Κ.Ε., που ασχολούνται με την κοινωνική αλληλεγγύη, κ.α.
Επίσης, θέλουμε να αποτελέσουμε τον φορέα/βατήρα, για ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον εθελοντισμό και στην κοινωνική αλληλεγγύη, υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες τους βάση τις κοινές μας αρχές και αξίες.