Δύο ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας ζητώντας την άμεση στελέχωση του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και την διασφάλιση της λειτουργίας της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Γιώργος Λαμπρούλης…

Δύο ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας ζητώντας την άμεση στελέχωση του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και την διασφάλιση της λειτουργίας της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης (Ηρακλείου), Μαρία Κομνηνάκα και Γιώργος Λαμπρούλης.
Οι τρεις βουλευτές κατέθεσαν ως αναφορά το κείμενο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, στο οποίο με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην εφημερία στο Τ.Ε.Π. στις 9/11/2024, επαναφέρει το αίτημα για άμεση στελέχωση του ΤΕΠ του νοσοκομείου με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νομού Ρεθύμνου.
Στο κείμενό τους οι γιατροί κάνουν λόγο για τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε κομβικά τμήματα και κλινικές ενώ το τεράστιο κενό αντιμετωπίζεται καιρό τώρα εμβαλωματικά με έκτακτη κατ εντολή μετακίνηση, αυθαίρετα και αποσπασματικά , γενικών γιατρών από τα ΚΥ του Νομού.
«Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και γενικής απαξίωσης του Δημόσιου συστήματος Υγείας, που βλέπει την Υγεία σαν εμπορεύσιμο είδος και παραβλέπει ζωτικές και αναντικατάστατες λειτουργίες των δημόσιων Νοσοκομείων, οδηγεί και σε ποιοτική υποβάθμιση με επικίνδυνες προεκτάσεις. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λογική του «πάμε κι όπου βγει», στην απαξίωση της Υγείας και της ζωής του λαού», αναφέρουν οι γιατροί.
Γαστρεντερολογική του Βενιζελείου Νοσοκομείου
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ, η επικίνδυνη πολιτική της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση το Βενιζέλειο ΓΝ Ηρακλείου και αποτυπώνεται και στην Γαστρεντερολογική κλινική.
Η Γαστρεντερολογική κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου είναι μια κλινική όπου ετησίως πραγματοποιούνται πάνω από 10.000 ενδοσκοπήσεις και επεμβατικές ενδοσκοπήσεις και παρακολουθούνται 1.500 χρόνιοι ασθενείς. Χαρακτηριστικά, μόνο τον μήνα Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 570 κολονοσκοπήσεις και 400 γαστροσκοπήσεις, ενώ παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για εξετάσεις.
Ωστόσο, από το καλοκαίρι παραιτήθηκαν δυο γιατροί και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποχωρήσει και τρίτος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό της κλινικής να μειωθεί κατά 50%. Εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής.
Όμως η κυβέρνηση, αντί να προκηρύξει το σύνολο των κενών θέσεων που δημιουργούνται, προκήρυξε μόνο μια θέση για ειδικότητα γαστρεντερολόγου, την ίδια στιγμή που -σύμφωνα με τη διευθύντρια της Γαστρεντερολογικής Κλινικής- υπάρχει αύξηση των διαγνώσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου, με την ιατρική σύσταση για προληπτικές εξετάσεις να πέφτει από τα 50 στα 45 έτη.
«Δηλαδή, ενώ οι ασθενείς και η ανάγκη για διαγνωστικές εξετάσεις αυξάνονται, οι γιατροί στη κλινική μειώνονται, μεγεθύνοντας τον κίνδυνο να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και οι εξεταζόμενοι, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ακρίβεια σπάει κόκαλα», επισημαίνουν οι βουλευτές.
Οι βουτλευτές ζητούν την προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων όλων των ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί υψηλού επιπέδου λειτουργία της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου.