cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 20.04 2025

Στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΠΑΓΝΗ για το νομοσχέδιο στην υγεία

Σε νέα κινητοποίηση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ με αφορμή το νομοσχέδιο για την υγεία…

Στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΠΑΓΝΗ για το νομοσχέδιο στην υγεία
Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο, ενημερώνει για την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση στη πύλη του ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με το Σωματείο, το σχέδιο νόμου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας προς ψήφιση στη Βουλή, οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους στο ΕΣΥ.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο υπηρεσίες που δεν τις παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας -λόγω υποχρηματοδότησης- παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Όπως οι δευτερογενείς διακομιδές, που θα εξυπηρετούνται κυρίως από κατόχους ιδιωτικών ασθενοφόρων κατόπιν σύμβασης με το ΕΣΥ (όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο), εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων του ΕΚΑΒ σε διασώστες και οχήματα.

«Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Διεκδικούμε επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των πληρωμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτει καθολικά τις ανάγκες σε πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Σε περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας θα οδηγήσει το σχέδιο νόμου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας προς ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους στο ΕΣΥ. Η κατάργηση αυτή δεν αφορά όμως μόνο τους γιατρούς αλλά όλο το λαό, αφού οδηγεί σε επιδείνωση των όρων περίθαλψης και σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

Αντί για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ώστε να μειωθούν οι πολύμηνες λίστες αναμονής στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, η «διέξοδος» που δίνεται στους ασθενείς για ταχύτερη «εξυπηρέτηση» είναι περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικά ιατρεία. Αντί για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012, οι γιατροί παροτρύνονται σε εξουθενωτικά ωράρια και θυσία του όποιου ελεύθερου χρόνου τους με άσκηση και ιδιωτικού έργου (παράλληλα με το πρωινό τακτικό ωράριο, τις εφημερίες και τα απογευματινά ιατρεία) ως μέσο αύξησης του εισοδήματός τους. Αντί για μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών, θα «μπαλώνεται» αποσπασματικά μέρος των χιλιάδων κενών στις δημόσιες μονάδες υγείας όχι μόνο με επικουρικούς (όπως γίνεται ήδη), αλλά και με μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ (μέτρο που εφαρμόστηκε εν μέρει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και απέτυχε) και με εξάμηνη πρακτική άσκηση ανειδίκευτων αποφοίτων ιατρικής στα νοσοκομεία, επεκτείνοντας έτσι τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και υποβιβάζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Με το νομοσχέδιο μεταφέρονται επίσης αρμοδιότητες από το Υπουργείο στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όπως για την πρόσληψη και την εξάμηνη άσκηση ειδικευομένων στο εξωτερικό, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την αυτόνομη λειτουργία των νοσοκομείων (με ίδια έσοδα από τους ασθενείς), ενώ ενισχύονται έτσι και οι πελατειακές σχέσεις, αποτρέποντας τους νέους γιατρούς από συγκρούσεις με τις διοικήσεις.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο υπηρεσίες που δεν τις παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας -λόγω υποχρηματοδότησης- παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Όπως οι δευτερογενείς διακομιδές, που θα εξυπηρετούνται κυρίως από κατόχους ιδιωτικών ασθενοφόρων κατόπιν σύμβασης με το ΕΣΥ (όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο), εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων του ΕΚΑΒ σε διασώστες και οχήματα. Ή η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα, που θα παρέχεται κυρίως από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ΟΤΑ κοκ, λόγω της αποψίλωσης της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το νομοσχέδιο αυτό υπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια για το «νέο» ΕΣΥ, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με όσο το δυνατόν λιγότερα κρατικά κονδύλια και με ολοένα περισσότερα έσοδα από την πώληση υπηρεσιών σε ασθενείς. Τα σχέδια αυτά υπηρετεί η επέκταση του συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και η μετατροπή νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Την αξιολόγηση της υλοποίησης των σχεδίων αυτών αναλαμβάνει ο ΟΔΙΠΥ, εκπρόσωπος του οποίου θα συμμετέχει (σύμφωνα με το νομοσχέδιο) στη Διοικούσα Επιτροπή του ΚΕΣΥ. Στόχος είναι τελικά το κράτος να καλύπτει ένα ελάχιστο «πακέτο» παροχών (κυρίως τα επείγοντα και τα πολύ βαριά περιστατικά) και να ενισχυθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Διεκδικούμε επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των πληρωμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτει καθολικά τις ανάγκες σε πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης.

Καλούμε σωματεία και φορείς να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας για ένα αποκλειστικά δωρεάν και δημόσιο σύστημα Υγείας για όλο τον λαό!!!

Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας την ημέρα συζήτησης στην ολομέλεια στην Βουλή με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon