Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα της Σητείας σε επίπεδο σχολικής νοσηλευτικής και ειδικής αγωγής, όπως υπογράμμισε στο cretanews o πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας “Ο Μύσων”, Αλέξανδρος Αλεξάκης

Η έλλειψη εκπαιδευτικών και νοσηλευτών έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα μητέρα εργαζόμενη που αφήνει τη δουλειά της για να κάνει τη νοσηλεύτρια στο γιο της.
Την ίδια στιγμή, ουκ ολίγοι γονείς αναγκάζονται να μετακινηθούν στο Ηράκλειο για να κάνουν συνεδρίες στα παιδιά τους σε ειδικούς παιδαγωγούς με το οικονομικό κόστος να είναι δυσβάσταχτο.
Βρισκόμαστε στα μέσα προς το τέλος του σχολικού έτους με τη σχολική χρονιά να «τρέχει» κανονικά. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές ακριτικές που βρίσκονται στην Κρήτη, όπως η Σητεία που η έλλειψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και άλλων ειδικοτήτων είναι σημαντική.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα της Σητείας σε επίπεδο σχολικής νοσηλευτικής και ειδικής αγωγής, όπως υπογράμμισε στο cretanews o πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας “Ο Μύσων”, Αλέξανδρος Αλεξάκης
Το αποτέλεσμα είναι η πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων με τους ίδιους τους γονείς πολλές φορές να αναγκάζονται να φεύγουν από τη δουλειά τους για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας ‘’Ο Μύσων’’, Αλέξανδρος Αλεξάκης μίλησε στο cretanews, λέγοντας:
«Οι πληρότητες στη γενική αγωγή έχουν καλυφθεί τόσο στα νηπιαγωγεία όσο και στα δημοτικά σχολεία. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο στη Σητεία αλλά γενικότερα στο νομό Λασιθίου είναι πως υπάρχουν κενά στην ειδική εκπαίδευση από το Σεπτέμβρη. Δεν έχουν καλυφθεί κενά που αφορούν την ειδική αγωγή. Και δυστυχώς αυτή η κατάσταση παράγει αρκετά προβλήματα. Για παράδειγμα, υπάρχει παιδί που έχει αυτισμό και δεν έχει δάσκαλο από το Σεπτέμβρη. Υπάρχει επίσης μητέρα που το παιδί της έχει αρρύθμιστο διαβήτη. Φωνάζουμε από το Σεπτέμβριο για να καλυφθεί το κενό. Και η μητέρα πηγαίνει στο σχολείο για να κάνει τη νοσηλεύτρια. Αφήνει τη δουλειά της για να πάει στο σχολείο. Και δυστυχώς ολιγωρεί ο προϊστάμενος της εκπαίδευσης».
Ανεστάλη η λειτουργία του νηπιαγωγείου
Ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στην αναστολή λειτουργίας του νηπιαγωγείου που φιλοξενούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών που έχρηζαν ειδικής στήριξης. Όλα αυτά τα παιδιά με την εκκίνηση του νέου σχολικού έτους μετακινήθηκαν στη γενική εκπαίδευση.
Ο κ. Αλεξάκης είπε χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα εντοπίζονται στο χώρο της σχολικής νοσηλευτικής και της ειδικής αγωγής. Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί πως το νηπιαγωγείο που αφορούσε παιδιά με ειδικές ανάγκες ανέστειλε τη λειτουργία του. Όταν δε στελεχώνεις τον εκπαιδευτικό χώρο με εκπαιδευτικούς, τους οδηγείς στο κλείσιμο. Πήραν τηλέφωνο τους γονείς των παιδιών και τους είπαν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στη γενική αγωγή. Στην ειδική αγωγή, έχουμε προβλήματα. Τα είχαμε και πέρυσι τα κενά στην ειδική αγωγή. Από τις 267 εγκρίσεις εκπαιδευτικών προσλαμβάνουν λιγότερα από 130 άτομα, μπορεί κάποιος να κατανοήσει πως ξεκινάς τη σχολική χρονιά με αρκετά προβλήματα».
Μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Έχουμε επισημάνει ως Σύλλογος να καλυφθούν τα ειδικά σχολεία με ειδικότητες ώστε οι γονείς να μη δίνουν 60-70 ευρώ από την τσέπη τους για μία συνεδρία και τα παιδιά να έχουν μία μόνιμη παρέμβαση. Οι γονείς πάνε στο Ηράκλειο και πληρώνουν τη συνεδρία. Ας αναλογιστούμε τόσο το οικονομικό όσο και το ψυχολογικό σκέλος που επωμίζονται. Αυτό μπορεί να γίνει δύο φορές την εβδομάδα»
Ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε και στην έλλειψη σχολικών ψυχολόγων, καταλήγοντας: «Δεν υπάρχει σχολικός ψυχολόγος στα σχολεία της Σητείας που να είναι μόνιμος. Όσοι υπάρχουν, δεν έχουν πάει σε ειδικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Δηλαδή υπάρχει ψυχολόγος που πάει για μερικές ώρες σε κάποιο σχολείο και θα έρθει μία φορά την εβδομάδα. Έρχεται μία μέρα την εβδομάδα από την Ιεράπετρα».