Ερωτήματα για την πρόοδο και την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων από τον σεισμό 27ης Σεπτεμβρίου 2021, θέτει ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα”, σε επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια…

Eπιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλο και τον περιφερειάρχη Κρήτης, απέστειλε ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», στην οποία θέτει ερωτήματα για την πρόοδο και την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η εικόνα στην περιοχή, 32 μήνες μετά το φονικό σεισμό, παραμένει τραγική.
«Οι πολίτες δεν νοιώθουν ασφαλείς στον ίδιο τους τόπο και διαπιστώνεται πως ακόμη εκκρεμούν σημαντικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση ακόμη και απλών αυτονόητων έργων που θα έδιναν μια εικόνα ελπίδας και αισιοδοξίας στην περιοχή και θα δημιουργούσαν μια αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες και του επισκέπτες της περιοχής», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Πέραν τούτου, θέτουν το μείζον ζήτημα ασφάλειας πολιτών όλων των ηλικιών (μικρών μαθητών, υπερηλίκων, κλπ) οι οποίοι αναγκάζονται να κινούνται καθημερινά εν μέσω ερειπίων και επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.
Επιπλέον επισημαίνουν το εξίσου σημαντικό θέμα που έχει επισημάνει το ΤΕΕ-ΤΑΚ, ότι στα πληγέντα κτίρια είναι έντονη η παρουσία στοιχείων αμιάντου τόσο σε στέγες όσο και σε καμινάδες.
«Απαιτείται λοιπόν η συνδρομή των συναρμόδιων υπουργείων: Υπουργείο Εσωτερικών & Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των κατεδαφίσεων των μη κατοικήσιμων κτισμάτων της περιοχής και της παράλληλης απομάκρυνσης των επικίνδυνων για την δημόσια υγεία αδρανών υλικών», αναφέρουν οι σεισμόπληκτοι.
Τέλος, ζητούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
1. Ποιος είναι αρμόδιος τελικά για τις κατεδαφίσεις; Γνωρίζουμε ότι με το υπ. αρ. 102647 στις 28/11/2023 υπήρχε αρχική πρόταση-πρόθεση χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια Κρήτης. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει προβεί σε καμία κατεδάφιση.
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και απομάκρυνσης των επικίνδυνων αδρανών υλικών;
3. Γιατί δεν έχει ενταχθεί ο σεισμόπληκτος Δήμος Μινώα Πεδιάδας στην Πρόθεση Χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών για τους ΟΤΑ Α΄& Β΄;
4. Γνωρίζουμε, από τα μέχρι τότε επίσημα στοιχεία Μαρτίου 2023 πως υπήρχαν 834 κόκκινα κτίρια, 492 εξ αυτών στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας και με υπολειπόμενο αριθμό αυτοψιών που τα αναγάγει στα 800 περίπου. Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε πόσες κατεδαφίσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα;