Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο κατάρρευσής του, ενημερώνουν τους πολίτες του νομού οι γιατροί και οι ειδικευόμενοι του Ρεθύμνου…

Aνοιχτή επιστολή προς τους κατοίκους του νομού Ρεθύμνου, εξέδωσαν ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί του νομού και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, γνωστοποιώντας όλα τα προβλήματα στο νοσοκομείο.
Αρχικά οι γιατροί αναφέρονται στο τμήμα υποδοχής σου το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τονίζοντας ότι πλέον είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένο.
Επανδρώνεται κυρίως από αγροτικούς χωρίς καμία κλινική εμπειρία. Οι επιμελητές ΤΕΠ όλο και μειώνονται και ταυτόχρονα πενιχρή είναι και παρουσία ειδικευόμενων σε χειρουργική και παθολογική με αποτέλεσμα μια χούφτα γιατρών να εργάζεται πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα και η πλειοψηφία αυτών είναι 24ωρες εφημερίες ΤΕΠ.
Η έλλειψη επιμελητών ΤΕΠ, χειρουργικής και παθολογικής αφήνουν το ΤΕΠ εκτεθειμένο χωρίς κάλυψη και συνεπώς επωμίζονται όλο το φόρτο εργασίας αγροτικοί και ειδικευόμενοι. Πολλές φορές αναλαμβάνει όλα τα περιστατικά το παθολογικό ΤΕΠ που δεν έχει εμπειρία από χειρουργικά περιστατικά.
Όπως επισημαίνεται, ένας νομός με 80.000 κόσμο δεν έχει εξωτερικό παθολογικό ιατρείο συνεπώς όλα τα περιστατικά να περνάνε από το ΤΕΠ χωρίς να εξυπηρετηθούν ουσιαστικά και ακολούθως παραπέμπονται σε ιδιωτες αφού ειδικοί δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο.
Παθολόγοι και χειρουργοί, ειδικότητες πρώτης γραμμής είναι ελάχιστοι και κάποιοι σε άδειες (μητρότητας, κυήσεως, πατρότητας). Γαστρεντερολόγος υπάρχει ένας, Ογκολόγος ένας, Πνευμονολόγοι όσο για να υπολειτουργεί μια κλινική. Ουρολόγοι δύο, Δερματολόγος κανένας και Ψυχίατρος ένας.
Ακόμα και οι ελάχιστες κλινικές που λειτουργούν με “επαρκή” αριθμό ιατρών δεν προσελκύουν κανένα νέο γιατρό με αποτέλεσμα να οδηγούνται και αυτές αργά και σταδιακά στον ενταφιασμό τους. Το ΓΝΡ μετατρέπεται σε ένα κέντρο υγείας που παραπέμπει ολοένα και περισσότερα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα και σε κεντρικότερα νοσοκομεία.
Χειρουργεία γίνονται υποδιπλάσια από παλαιότερα με αποτέλεσμα κανένας ειδικευόμενος να μην δηλώνει το νοσοκομείο και επιπλέον ο κόσμος να οδηγείται στον ιδιωτικό τομέα.
Στην Παθολογική κλινική, η οποία στελεχώνει το ΤΕΠ, υπηρετούν 4 ειδικευόμενοι που τελειώνουν το μέρος εκπαίδευσης τους στην παθολογία τον Νοέμβριο και το ΤΕΠ στελεχώνεται κυρίως από αγροτικούς που οδηγούνται αναγκαστικά σε παραίτηση λόγω των επισφαλών συνθηκών εργασίας.
Σε λίγους μήνες δυστυχώς δεν θα έχει απομείνει κάνεις ειδικός ή ειδικευόμενος στο νοσοκομείο, όπως και ουδείς αγροτικός θα δηλώνει το νόμο Ρεθύμνης. Σύντομα δεν θα λειτουργεί ούτε παθολογικό ΤΕΠ στον νομό καθώς έξι παραιτήσεις αγροτικών και ειδικευομένων καταγράφηκαν το τελευταίο εξάμηνο.
«Ως ιατροί είμαστε οι πρώτοι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του ΕΣΥ με την αποδοχή του εξευτελισμού μας. Πληρώνουμε βαρύ τίμημα λόγω της αδράνειας μας με τις υπερωρίες, συχνά 32 ώρες συνεχόμενες, αναστολή αδειών, αμοιβή με κάτω των 5 ευρώ την ώρα, σωματική και ψυχολογική εξάντληση και συνεπώς καταστροφή της προσωπικής μας ζωής. Όσο δίκαιη και να είναι η τιμωρία μας σε χρειαζόμαστε στο πλευρό μας για να σώσουμε το νοσοκομείο μας και το ΕΣΥ γιατί αύριο στα χέρια ελαχίστων, εξαντλημένων μη ειδικών ιατρών για το πρόβλημα σου θα βρεθείς εσύ», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή.
Οι γιατροί του Ρεθύμνου διεκδικούν:
- Άμεσα να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών.
- Αύξηση του μισθού ειδικών και ειδικευόμενων
- Τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι χρήση των ειδικευόμενων ως πασπαρτού για κάθε τμήμα που υπολειτουργεί
- Ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες με αριθμό εφημεριών και ωράριο όπως σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας.
- Άρση φορολογίας στις εφημερίες όπως και αμοιβή όλων των εφημεριών πέραν της 7ης.
- Ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΠ με ειδικό μισθολογικό καθεστώς και κάλυψη του από ειδικούς.
- Επιστροφή των αγροτικών στα κέντρα υγείας για ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας