Κάτι περισσότερο από ζωηρό είναι το ενδιαφέρον στην Κρήτη, για το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Υποστηρίζοντας την εφηβεία» που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τον τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης…

Κάτι περισσότερο από ζωηρό είναι το ενδιαφέρον στην Κρήτη, για το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Υποστηρίζοντας την εφηβεία» που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τον τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σχετίζεται με ενημερωτικές δράσεις που υλοποιούνται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν ιδιαίτερη απήχηση σε επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης η απόφαση για ένα τέτοιο πρόγραμμα, «γεννήθηκε» από τα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν επιδείνωση σε θέματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων και πως το φαινόμενο σε κάποιες εκφάνσεις του, είναι εντονότερο στην Κρήτη, στην οποία καταγράφεται αύξηση πάνω από 40% στην παιδική κακοποίηση, ενώ έχει τη θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες.
«Με βάση τα στοιχεία από το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, η Περιφέρεια Κρήτης δείχνει σημαντική αύξηση στην παιδική κακοποίηση η οποία ξεπερνά το 40%. Επίσης η Κρήτη έχει μια θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες. Είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα», τόνισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, εξηγώντας ωστόσο ότι το θέμα δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση.
«Οι παρεμβάσεις αυτές από ειδικούς στους άμεσα εμπλεκόμενους, είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε αυτή τη φάση και φαίνεται και από την συμμετοχή των παρευρισκόμενων», πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές δράσεις – παρεμβάσεις που συμπυκνώνονται σε έξι θεματικές ενότητες. Αυτές έχουν ως εξής:
- Παιδική – εφηβική κακοποίηση
- Ολιστική προσέγγιση εφηβικής παραβατικότητας
- Σεξουαλικότητα στην εφηβεία
- Συναισθηματικές διαταραχές στην εφηβεία
- Εξαρτήσεις σε παιδιά και εφήβους
- Αγχώδεις διαταραχές στην εφηβεία – ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις -άγχους σχολικών επιδόσεων
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο του 2025 και ήδη πραγματοποιούνται οι ενημερωτικές δράσεις για την τρίτη θεματική ενότητα, με τις δύο πρώτες να έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία, ως προς την συμμετοχή.
Κατά την παρουσίαση του Προγράμματος η καθηγήτρια Ψυχιατρικής, διευθύντρια ψυχιατρικής και παιδοψυχιατρικής κλινικής του Πα.Γ.Ν.Η. Μαρία Μπάστα είχε σημειώσει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους σε παγκόσμιο επίπεδο και πως η κατανόηση των παραγόντων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των νέων, όπως και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, συνιστούν ζητήματα ύψιστης σημασίας.