Αντιδράσεις στις τάξεις των γονέων των μαθητών των δημοτικών σχολείων που συστεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, προκάλεσε η νέα παράταση των εργασιών, ενώ εκφράζονται διαμαρτυρίες και ως προς τη λειτουργικότητα του κτιρίου που ετοιμάζεται…

Αντιδράσεις στις τάξεις των γονέων των μαθητών των δημοτικών σχολείων που συστεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, προκάλεσε η νέα παράταση των εργασιών, η πέμπτη κατά σειρά, ενώ εκφράζονται διαμαρτυρίες και ως προς τη λειτουργικότητα του κτιρίου που ετοιμάζεται.
Από την αρχική πρόβλεψη για παράδοση τον Φεβρουάριο του 2023, πλέον η ολοκλήρωση των εργασιών πηγαίνει και επίσημα για τον Ιούλιο του 2025, δηλαδή δυόμισι χρόνια εκτός χρονοδιαγράμματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων των 53ου και 54ου δημοτικών σχολείων, τον περασμένο Μάιο, δόθηκε η υπόσχεση για παράδοση του βορινού κτιρίου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (σε ένα μήνα από σήμερα δηλαδή).
Επίσης υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι τα προβλήματα που υπήρχαν με τα υποστηλώματα και τα rods που καθυστερούσαν το έργο είχαν πια λυθεί και ότι με το που θα άνοιγε το σχολείο, το βορινό κτήριο θα ήταν έτοιμο προς χρήση.
Οι γονείς μάλιστα τότε ζήτησαν και έλαβαν υποσχέσεις να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και οι βαριές εργασίες των καθαιρέσεων στο τρίτο κτίριο (νότιο) ώστε να μην επιβαρυνθούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί με τη σκόνη και τον πολύ θόρυβο.
Δυστυχώς, όπως υποστηρίζουν οι γονείς, «για άλλη μια φορά και αυτές οι υποσχέσεις/διαβεβαιώσεις πήγαν περίπατο αφού πλέον θα περιμένουμε σίγουρα μέχρι τον χειμώνα για το βορινό κτίριο».
Την ίδια στιγμή, προέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα ως προς τη λειτουργικότητα του κτιρίου που ετοιμάζεται: Παρόλο που έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους για διαμπερή αερισμό των αιθουσών και άλλες επιμέρους παρατηρήσεις, τελικά στην πρόσοψη ανοίχτηκαν πολύ μικρά παράθυρα και δημιουργούνται αίθουσες με ελάχιστο φυσικό φωτισμό, συνθήκη ανεπίτρεπτη για εκπαιδευτική διαδικασία.
Μέλη των Συλλόγων Γονέων σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, ανέλαβαν την υποχρέωση να παρακολουθούν άτυπα το έργο όλο το καλοκαίρι και επεσήμαναν έγκαιρα (από 18/7) το πρόβλημα, όσο η τοιχοποιία ήταν σε εξέλιξη.
Σε πολλές άλλες περιπτώσεις μπορούσαν να φτιαχτούν μεγαλύτερα παράθυρα ή φεγγίτες στην πρόσοψη ώστε οι τάξεις να είναι πιο φωτεινές. Ο λόγος που δεν έγινε αυτό ήταν το κόστος, καθώς όπως τους υποδείχτηκε… οι τοίχοι είναι πιο φτηνοί από τα κουφώματα.
«Το σχολείο μας όμως θα μείνει εκεί για πολλά χρόνια ακόμα, και οι επόμενες γενιές θα έχουν να λένε πως οι αίθουσες αυτές είναι σκοτεινές επειδή δεν προβλέφθηκαν λίγα παραπάνω χρήματα στις σχετικές συμβάσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Οι σύλλογοι γονέων ζητούν, έστω και τώρα, την εξεύρεση λύσης για το βορινό κτίριο ώστε οι αίθουσες στον όροφο να έχουν περισσότερο φως και η τοιχοποιία στο ισόγειο να μην προχωρήσει χωρίς να ληφθεί αντίστοιχη μέριμνα.
Επαναλαμβάνουν επίσης, το πάγιο αίτημα της σχολικής κοινότητας για δημιουργία επαρκούς αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε προσωπικά κατά την επίσκεψή του στο σχολικό συγκρότημα ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλ. Καλοκαιρινός στις 19/4/2024.
«Το στοίχημα της έγκαιρης παράδοσης το χάνουμε όλο και περισσότερο. Ως ένα βαθμό αυτό μπορεί να θεωρηθεί και αναμενόμενη παθογένεια για τα δημόσια έργα… Όμως το στοίχημα για την παράδοση ενός λειτουργικού, σύγχρονου, φωτεινού σχολείου, με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και με όλες τις προδιαγραφές για τις ανάγκες των επόμενων γενιών, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε με τίποτα να χαθεί…», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθεί παράρτημα με φωτογραφίες
ΕΙΚΟΝΕΣ Α:
Η σύγκριση της πρότερης εικόνας της πρόσοψης του σχολείου, με αυτή που δημιουργείται είναι αποκαλυπτική:
ΠΡΙΝ:
ΜΕΤΑ:
ΕΙΚΟΝΕΣ Β
Σε αυτή την αίθουσα (1ος όροφος) θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλα, ψηλά παράθυρα (αριστερά) και πάνω από την πόρτα να μείνει κενό για έναν μεγάλο φεγγίτη με τζάμι…
Τελικά έγινε έτσι…
Η απάντηση του Δήμου Ηρακλείου
«Με αφορμή την πρόοδο των εργασιών στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας και την ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων του 53ου και 54ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Η Δημοτική Αρχή κατανοεί και συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία των γονέων, των παιδιών και των δασκάλων για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των εργασιών στατικής αποκατάστασης των κτιρίων. Κατανοεί επίσης την όποια αγανάκτηση έχει δημιουργηθεί από τις καθυστερήσεις, οι οποίες όμως ήταν αδύνατον να προβλεφθούν, δεδομένου ότι πρόκειται για αναγκαίες αποκαταστάσεις προβλημάτων που προέκυψαν κατά την πορεία εκτέλεσης των εργασιών.
Η έγκριση της τελευταίας παράτασης διάρκειας τεσσάρων μηνών από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ήταν απαραίτητη λόγω της ανάγκης αναπροσαρμογής της στατικής μελέτης από τον μελετητή, έπειτα από τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν μετά την αποκάλυψη του στατικού φορέα των κτιρίων Ι και ΙΙ.
Οι διαστάσεις των παραθύρων στα κτίρια Ι και ΙΙ, είναι απολύτως σύμφωνες με τις πολεοδομικές προδιαγραφές φωτισμού – αερισμού των αιθουσών. Στην πρόσοψη των κτιρίων είναι μικρότερα από τα προ υπάρχοντα εξαιτίας των πολλών μεταλλικών ενισχύσεων που απαιτήθηκαν, αλλά στην βορεινή όψη, τα παράθυρα είναι περισσότερα και κατά πολύ μεγαλύτερα από τα προ υπάρχοντα (3,3 μ. από 1,5 μ.). Αυτό αποδεικνύει ότι εξαντλείται κάθε διαθέσιμο περιθώριο για τον σωστό αερισμό των χώρων.
Υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για έργο στατικής ενίσχυσης των κτιρίων, θα θέλαμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής και όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, ήταν και παραμένει η ολοκλήρωση των εργασιών με έντεχνο τρόπο, στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα το «δυνατό χρόνο» γιατί όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όταν ξεκινάει ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο στατικής ενίσχυσης, η πρόοδος των εργασιών μπορεί να αποκαλύπτει σταδιακά προβλήματα που δεν είναι εφικτό να έχουν προβλεφθεί στην αρχική μελέτη.
Σε κάθε περίπτωση, ας έχουμε όλοι κατά νου ότι η όποια αναστάτωση είναι προσωρινή. Το νέο, ασφαλές σχολείο, θα το χαίρονται για πάρα πολλά χρόνια όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας».
«Τουλάχιστον μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας»
Αναλυτικά η ανακοίνωση-απάντηση των συλλόγων γονέων στον Δήμο Ηρακλείου:
«Απαντώντας στο αίτημά μας για τη δημιουργία μεγαλύτερων παραθύρων στο βορινό κτίριο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ο Δήμος Ηρακλείου αναφέρει πως τα παράθυρα έγιναν μικρότερα από τα προϋπάρχοντα «εξαιτίας των πολλών μεταλλικών ενισχύσεων που απαιτήθηκαν».
Στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, δείξαμε μόνο έναν χαρακτηριστικό τοίχο όπου θα μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερα παράθυρα. Σήμερα λοιπόν χρειάζεται να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Στην πρόσοψη του βορινού κτιρίου υπάρχουν συνολικά 16 τοίχοι (για τις 7 αίθουσες που δημιουργούνται).
Από αυτούς, μόνο σε έξι (6) τοίχους υπάρχουν εσωτερικά υποστηλώματα (rods) ενώ οι υπόλοιποι δέκα (10) είναι «καθαροί» και θα μπορούσαν άνετα να φτιαχτούν μεγαλύτερα παράθυρα ή/και φεγγίτες.Για του λόγου το αληθές, τους δείχνουμε στην παρακάτω φωτογραφία (με τους πράσινους αριθμούς).
Σε αυτούς τους 10 τοίχους (5 στον όροφο και 5 στο ισόγειο) δεν σχεδιάστηκαν μεγαλύτερα παράθυρα ΛΟΓΩ ΚΟΣΤΟΥΣ και όχι λόγω των υποστηλωμάτων. (παρακάτω και εσωτερικά οι τοίχοι αυτοί, ένας προς έναν).
Στην απάντησή του ο Δήμος Ηρακλείου επικαλείται επίσης τις «πολεοδομικές προδιαγραφές φωτισμού – αερισμού των αιθουσών». Οι… ελάχιστες προδιαγραφές όμως απέχουν πολύ από μια πραγματικά φωτεινή αίθουσα, ειδικά όταν υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί το φως.
Οι εικόνες από τις αίθουσες που δημιουργούνται και κυρίως η σύγκριση με την πρότερη κατάσταση είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Οσο για τα παράθυρα στην πίσω πλευρά του κτιρίου, όντως έγιναν μεγαλύτερα από προηγουμένως (όπως ζητήσαμε), όντως συμβάλλουν στον αερισμό των αιθουσών αλλά ελάχιστα έως καθόλου στον φωτισμό αφού είναι σε μικρή απόσταση από τις διπλανές ιδιοκτησίες.
Μπορεί τελικά να μην μας φτιάξετε μεγαλύτερα παράθυρα, μπορεί τελικά να χρειάζεται να ανάβουμε τα φώτα για να γίνει το μάθημα, αλλά τουλάχιστον θα θέλαμε να μην προσβάλετε την λογική και τη νοημοσύνη μας απαντώντας στα δίκαια αιτήματά μας… Ξαναλέμε πως το σχολείο θα μείνει εκεί για πολλά χρόνια ακόμα, θα το χρησιμοποιήσουν πολλές γενιές παιδιών και θα είναι ανεπίτρεπτο να έχουν για πάντα σκοτεινές αίθουσες επειδή κάποτε δεν βρέθηκαν μερικές παραπάνω πιστώσεις για κουφώματα.
Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε για την άμεση απάντηση».
Ακολουθεί παράρτημα με φωτογραφίες
Αυτός είναι ένας από τους έξι τοίχους με τα υποστηλώματα – εδώ όντως δεν μπορούν να γίνουν μεγαλύτερα παράθυρα…
Στους υπόλοιπους τοίχους όμως, μπορούν άνετα να γίνουν επιπλέον παράθυρα ή/και φεγγίτες – (Οι πράσινοι αριθμοί αντιστοιχούν με την παραπάνω γενική φωτογραφία)
– 1ος Οροφος:
Ισόγειο:
Και ξανά, η σύγκριση της πρότερης εικόνας της πρόσοψης του σχολείου, με αυτή που δημιουργείται:
ΠΡΙΝ:
ΜΕΤΑ: