Γνωρίζουμε ότι κινούμαστε στο χειρότερο ίσως οδικό δίκτυο της χώρας και εμείς επιλέγουμε να κινούμαστε περισσότερο επικίνδυνα πάνω σε αυτό; Γιατί;

Θα ξεκινήσουμε πρώτα από τα βασικά. Δηλαδή τα δεδομένα μας, τα αποτελέσματα των τελευταίων τροχονομικών ελέγχων.
- Τι έδειξαν λοιπόν οι έλεγχοι της Τροχαίας στην Κρήτη από 18 έως 24 Δεκεμβρίου;
- Πόσοι έλεγχοι έγιναν και πόσες παραβάσεις βεβαιώθηκαν;
Ελέγχθηκαν συνολικά 6.065 οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.670 παραβάσεις για διαφορετικούς λόγους
Η υπερβολική ταχύτητα ήταν η συχνότερη παράβαση που βεβαίωσε στο πλαίσιο τροχονομικών ελέγχων στην Κρήτη, η ΕΛΑΣ, κατά το χρονικό διάστημα από 18 έως 24 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης ελέγχθηκαν συνολικά 6.065 οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.670 παραβάσεις, ως ακολούθως:
- Υπερβολική ταχύτητα 388,
- μη χρήση προστατευτικού κράνους 67,
- μη χρήση ζώνης ασφαλείας 90,
- οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος 72,
- χρήση κινητού τηλεφώνου 59,
- κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 29,
- αντικανονικό προσπέρασμα 22,
- αντικανονικοί ελιγμοί 35,
- παραβίαση ερυθρού σηματοδότη 11
- και λοιπές παραβάσεις 897.
Μετά τα δεδομένα ας κάνουμε μερικές σκόρπιες σκέψεις…
Καταλαβαίνουμε όλοι μάλλον πως το κακό οδικό δίκτυο της Κρήτης δεν αποτελεί… δικαιολογία για ό,τι μας συμβαίνει σε αυτό από την στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν τηρούμε τα βασικά;
Δηλαδή γνωρίζουμε ότι κινούμαστε σε ένα κατά γενική ομολογία κακό οδικό δίκτυο με πολλές παγίδες και εμείς επιλέγουμε να κινούμαστε περισσότερο επικίνδυνα σε αυτό; Δεν είναι κάπως αντιφατικό όλο αυτό;
Και από την άλλη βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος που περιλαμβάνει κάποια σημεία στα οποία ναι μεν το οδικό δίκτυο έχει αντικατασταθεί από νέα άσφαλτο και έχει γίνει έστω και μια στοιχειώδη επιδιόρθωση των κακοτεχνιών, αλλά έχουν μείνει πάνω τα παλιά όρια. Τι περιμένουμε για να τα αλλάξουμε;
Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ευθύνη της ίδιας της πολιτείας και των τροχονομικών οργάνων της που απλά λειτουργούν ως μια… εισπρακτική μηχανή.
Διότι κακά τα ψέματα εδώ δεν μιλάμε για μια αντιμετώπιση που έχει ως επίκεντρο της την πρόληψη που είναι και ο σκοπός, αλλά την είσπραξη προστίμων και την επίτευξη στόχων.
Και καταλαβαίνουμε όλοι πως ούτε και αυτό το μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει… Βασικά κανένα τιμωρητικό μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν λειτουργούσε τόσα χρόνια, τότε δεν θα βλέπαμε αυτά που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους, ούτε θα είχαμε τόσα ατυχήματα, ενώ και οι έλεγχοι θα έδιναν σαφώς μικρότερα νούμερα.
- Και τι μπορεί να λειτουργήσει λοιπόν;
Με μια λέξη η απάντηση σε όλα μας τα προβλήματα είναι μια… παιδεία, παιδεία και πάλι παιδεία.
Και εδώ βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τροχαίας εδώ στο Ηράκλειο. Πιθανόν και αλλού.
Χρειάζεται όμως σίγουρα περισσότερη δουλειά ακόμα και κυρίως οργανωμένη κεντρικά από την ίδια την Πολιτεία.
Πρέπει επιτέλους η ίδια Πολιτεία, το ίδιο το οργανωμένο κράτος, να πάψει να βασίζεται στις μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων λίγων αρμόδιων είτε από τον χώρο της Τροχαίας, είτε από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε και από τον χώρο της εκπαίδευσης.
Και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η λύση σε όλα μας τα προβλήματα έρχεται με έναν ολιστικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μέσα και την βελτίωση του οδικού δικτύου και τις δράσεις πρόληψης και ελέγχου, που σαφώς και χρειάζονται, αλλά θα έχει ως βασικό του πυλώνα την… παιδεία.
Χωρίς σωστή οδική παιδεία δουλίτσα δεν γίνεται…