Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μιλούν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Κρήτης στο cretanews – Κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για το 2025 – Καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές υποσχέσεις

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης με τους ίδιους να ζητούν τη συνδρομή της Πολιτείας ώστε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του νέου έτους. Το νέο έτος έρχεται με πολλές προκλήσεις με το μέλλον τους να μοιάζει αβέβαιο. Τέτοιες προκλήσεις είναι: το μεταφορικό ισοδύναμο, η κλιματική αλλαγή κτλ.
Η κρατική συνδρομή είναι αναγκαία ώστε να «ορθοποδήσουν» και σύμφωνα με τις δηλώσεις τους δεν έχουν εμπιστοσύνη στα λεγόμενα και στις υποσχέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Σε κάθε περίπτωση, κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου με την καινούργια χρονιά να φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολη.
Ειδικότερα, το 2024 ήταν ένα δύσκολο έτος για τους Κρητικούς κτηνοτρόφους καθώς αναγκάστηκαν από πολύ νωρίς να βάλουν τα πρόβατά τους εντός των στάβλων με άμεση συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά το κόστος της ζωοτροφής.
Τα πρόβατα χρειάζονταν περισσότερη ζωοτροφή εξαιτίας της πολύμηνης παρουσίας τους σε στάβλους, με το κόστος να πηγαίνει στον παραγωγό.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν διαχρονικές δυσκολίες που κάνουν ακόμη δυσκολότερο το έργο του παραγωγού. Αυτό επισημαίνει στο cretanews ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, κ. Γρύλλος Παπαδάκης ο οποίος επισήμανε:
«Φέτος τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά. Είχαμε και δύο απρόοπτα προβλήματα όπως ήταν: η πανώλη και η ευλογιά. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τον κτηνοτροφικό τομέα και λέγεται: κλιματική αλλαγή. Το βλέπουμε και στη γεωργία. Η κλιματική κρίση έχει φέρει λειψυδρία και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Το ζήτημα είναι τεράστιο και έχει επιπτώσεις στο κτηνοτροφικό τομέα. Χωρίς νερό, ζωή δεν υπάρχει. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να βρουν ένα τρόπο για το πώς θα περισυλλέξουν το νερό που χάνεται. Η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Και να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τις πηγές και προς όφελος της πυροσβεστικής το καλοκαίρι».

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Υπάρχουν αρκετά αιτήματα το 2025. Έχει πληγεί ο κτηνοτροφικός τομέας. Έχουμε πληγεί σε επίπεδο ζωικού κεφαλαίου. Ο κ. Τσιάρας μου υποσχέθηκε πως το Γενάρη θα επισκεφθεί την Κρήτη και θα συναντηθεί με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα. Μέχρι το 2027, θα ξεκινήσει μια νέα μεταβατική περίοδο για την ΚΑΠ και πρέπει να συζητηθεί με τους νέους παραγωγούς, κτηνοτρόφους και με όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Η κάθε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας έχει τις ιδιαιτερότητές της. Πρέπει να το δούμε συνολικά. Εάν δε στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, σε λίγο καιρό θα αφανιστεί».
Από την άλλη, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων, κ. Βασίλης Μανουράς είπε:
«Το κράτος πρέπει να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους. Έχω θέσει ερωτήματα προς την πολιτική εξουσία ως προς ποια προβλήματα έχει επιλύσει. Τα πρόβατα είναι μέσα στους στάβλους από το καλοκαίρι εξαιτίας της πανώλης. Επιβαρυνθήκαμε περισσότερο. Ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε το 2024. Μας πήγε αρκετά πίσω. Επομένως, βασικό μας αίτημα για το 2025 θα είναι η χρηματική βοήθεια προς τους κτηνοτρόφους. Από το καλοκαίρι έχει ανέβει το κόστος».
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή του γάλακτος στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το κράτος πρέπει να προστατέψει τον κρητικό κτηνοτρόφο. Εδώ στην Κρήτη, έχουμε έξοδα που αφορούν τα μεταφορικά. Έχω υποστηρίξει πως το μεταφορικό ισοδύναμο πρέπει να πάει στο τιμολόγιο των τροφών. Όχι όπως είναι τώρα. Τώρα το κέρδος δεν το παίρνει ο παραγωγός. Αλλά το λαμβάνει ο μεγαλέμπορος. Εμείς δεν παίρνουμε πετρέλαιο. Εμείς παίρνουμε 150-200 ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Δεν έχουμε καλλιεργήσιμα εδάφη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Θέλουμε τη στήριξη της Πολιτείας στο μεταφορικό ισοδύναμο και στις ζωοτροφές. Θέλουμε να αυξήσει τη συνδεδεμένη τιμή του γάλακτος. Εάν παρήγαγες γάλα περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, να πάρεις περισσότερα χρήματα» υποστήριξε.
Τα προβλήματα αυξάνονται
Παρέμβαση στο cretanews έκανε και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, ο οποίος επισήμανε πως οι κτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι, ενώ μίλησε για ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφυλλάκης είπε:
«Η κυβέρνηση δε στηρίζει τους ανθρώπους που παράγουν. Εμείς υποστηρίζουμε αρκετά μέτρα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του γάλακτος κ.α. Μόνο στην Κρήτη οι παραγωγοί δεν παίρνουν ένα μέρος εισπρακτικό από την Πολιτεία. Τα κοστολόγια είναι υψηλά. Δε γίνεται η υπόλοιπη Ελλάδα να πληρώνεται το γάλα 1,5 ευρώ και εμείς να το δίνουμε 1,05 ευρώ. Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες η τιμή του πρόβειου κρητικού γάλακτος ήταν στα 0,98 ευρώ. Έχουμε απελπιστεί. Τα προβλήματα αυξάνονται. Εμείς θέλουμε οι παραγωγοί να παίρνουν τα χρήματα. Έχουν ξεκινήσει οι παραγωγοί να σφάζουν τα αρνιά και τα κατσίκια για να μπορέσουν να επιβιώσουν από το υψηλό κόστος».