cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 19.04 2025

Λιποθυμίες, υπερωρίες και εκμετάλλευση για τις καμαριέρες

Λιποθυμίες, εργασιακές συνθήκες “γαλέρας” και υπερωρίες για τις καμαριέρες – Έρευνα του CretaNews για την εκμετάλλευση που βιώνουν οι καμαριέρες σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου – Αποκλειστικές δηλώσεις από εργασιακούς φορείς του Ηρακλείου

Λιποθυμίες, υπερωρίες και εκμετάλλευση για τις καμαριέρες

Λιποθυμίες, υποδεέστερες συμβάσεις εργασίας και υπερωρίες είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν το εργασιακό καθεστώς που βρίσκεται μια καμαριέρα σε ξενοδοχειακή μονάδα του Ηρακλείου. Αυτό υποστηρίζουν εργασιακοί φορείς οι οποίοι μίλησαν στο CretaNews για ένα επάγγελμα του οποίου η θέση επιδεινώνεται.

Όχι μόνο… εξαιτίας των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων που απαιτούνται αλλά και της στάσης αρμοδίων φορέων και της ίδιας της κυβέρνησης που το συγκεκριμένο επάγγελμα από το 2011 έχει μπει κυριολεκτικά στην κατάψυξη αφού δεν ανήκει στα επαγγέλματα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ειδικότερα, η καμαριέρα είναι μια εργασία ιδιαιτέρως απαιτητική. Είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί από το ίδιο το άτομο μεθοδικότητα, συντονισμό, καλή οργάνωση χρόνου και σωματικές δυνάμεις. Οφείλει να καθαρίζει τα δωμάτια και να διατηρεί τους χώρους καθαρούς.

Το επάγγελμα της καμαριέρας κρίνεται ακόμη πιο απαιτητικό εάν αναλογιστούμε πως το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην ελληνική κοινωνία ωθώντας μεταξύ άλλων στην έξοδο πολλές γυναίκες που εργάζονταν στη θέση αυτή για πολλά χρόνια.

Η φετινή τουριστική χρονιά βρίσκεται στη δύση της και σε αυτό το πλαίσιο το CretaNews.eu κάνει μια έρευνα για το τι συνέβη στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης μίλησε αποκλειστικά, σχολιάζοντας τις εργοδοτικές παραβατικότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στη θέση της καμαριέρας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε καμαριέρες. Φέτος το καλοκαίρι είχαμε μια πληθώρα καταγγελιών από καμαριέρες οι οποίες καθαρίζουν πολλά δωμάτια. Μάλιστα, είχαμε καταγγελίες από εργαζόμενες πως καθάριζαν 25-30 άτομα η καθεμία. Είχαμε περιπτώσεις εργαζομένων γυναικών που δουλεύουν στο πόστο της καμαριέρας και είχαν πάρει αναρρωτική άδεια αλλά δεν υπήρχε η γυναίκα για να τις αντικαταστήσει. Και πολλές εξ’ αυτών επέστρεφαν παράνομα χωρίς να είχαν την πλήρη σωματική τους υγεία. Ουκ ολίγες φορές συναντήσαμε την περίοδο του θέρους καθαρίστριες να δουλεύουν σε καθεστώς υπερωρίας συνεχόμενα και να μην υπάρχει διάκριση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης

Το χειρότερο ωστόσο σενάριο είναι πως είχαμε φαινόμενα λιποθυμιών από καμαριέρες.

Όπως επίσης είχαμε αυθάδεια από την πλευρά κάποιων ξενοδόχων οι οποίοι πλήρωναν με λιγότερα χρήματα από τη τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας τις γυναίκες αυτές.

Ο κ. Κοκολάκης ανέφερε:

«Για να κατανοήσουμε τη δυσκολία της θέσης αυτής, αρκεί να αναλογιστούμε πως κάποιες καμαριέρες λιποθύμησαν εξαιτίας της εξάντλησης του οργανισμού. Φθάσαμε σε αυτό το σημείο σε μήνες Ιούλιο και Αύγουστο όπου είχα κάνει εγώ ο ίδιος με άλλα μέλη του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων παρέμβαση σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα γι’ αυτά τα προβλήματα λιποθυμίας. Επίσης, υπήρχαν και γυναίκες εργαζόμενες που δεν πληρώνονταν με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά πληρώνονταν στη βάση υποδεέστερων συμβάσεων εργασίας. Αντί να υπάρχει σεβασμός στη συγκεκριμένη θέση ως προς τη γυναίκα- εργαζόμενη, γι’ άλλη μια τουριστική χρονιά βλέπουμε να καταπατούνται τα δικαιώματά της».

Τέλος, ο κ. Κοκολάκης υπογραμμίζει πως το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου έχει κάνει σαφές πως τόσο το επάγγελμα της καμαριέρας όσο και άλλων επαγγελμάτων πρέπει να ενταχθούν ξανά στα βαρέα και ανθυγιεινά όπως ήταν πριν το 2011.

«Η θέση της καμαριέρας δεν έχει βελτιωθεί αλλά έχει επιδεινωθεί. Δυστυχώς, είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να ξαναδεί τη θέση της καμαριέρας και να ενταχθεί ξανά στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι ειδικότητες της καμαριέρας, του σερβιτόρου και του μάγειρα έχουν εξαιρεθεί από την κατηγορία βαρέα και ανθυγιεινά από το 2011. Και εμείς ως Σωματείο ζητάμε την άμεση επιστροφή των επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε να διατρανώνουμε τα πάγια αιτήματά μας όπως: αύξηση του ποσού του ταμείου ανεργίας και του επιδόματος ανεργίας. Είναι ζητήματα που ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί» υπογράμμισε ο κ. Κοκολάκης.

Βιώνουν ένα Γολγοθά

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωϋσάκης μίλησε για την άσχημη εργασιακή κατάσταση που βρίσκονται οι καμαριέρες.

Όπως ανέφερε, οι γυναίκες αυτές βιώνουν έναν πραγματικό Γολγοθά.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωϋσάκης

«Οι καμαριέρες όχι μόνο φέτος αλλά τα τελευταία χρόνια βιώνουν έναν πραγματικό Γολγοθά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικού προσωπικού στη θέση της καμαριέρας. Ωστόσο, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως και πριν το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» είχαν αρκετά σκληρή δουλειά σε μια ξενοδοχειακή μονάδα. Μια καμαριέρα σ΄ ένα τετράστερο ή ένα πεντάστερο ξενοδοχείο μπορεί να αναλάβει τον καθαρισμό 20 δωματίων. Με την έλλειψη προσωπικού, ο αριθμός δωματίων έχει αυξηθεί. Ελάχιστες Ελληνίδες έχουν μείνει, ενώ αξίζει να ειπωθεί πως ο μέσος όρος ηλικίας είναι κοντά στα 50 και πάνω. Δεν πάνε σε αυτές τις θέσεις εργασίας νέες γυναίκες. Είναι μια ειδικότητα αρκετά δύσκολη και απαιτεί το σεβασμό όλων» υποστήριξε ο κ. Μωϋσάκης.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon