Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, τους ακούσει κανείς ή θαρρούν οι δήμαρχοι πως κηρύσσοντας την επικράτεια τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λύθηκε το πρόβλημα;

Για τους τρεις επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μιλάμε, τον Χαράλαμπο Φασουλά, το Μιχάλη Δρετάκη και τον Πέτρο Λυμπεράκη, οι οποίοι σε κοινή τους ανακοίνωση καταγράφουν μια ζοφερή πραγματικότητα, αλλά και ένα ακόμη πιο δυσοίωνο μέλλον αναφορικά με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, το πρόβλημα της λειψυδρίας αλλά και της διαχείρισης του.
Όπως περιγράφουν «Διανύοντας ήδη το δεύτερο μήνα του καλοκαιριού οι καιρικές συνθήκες που βιώνουμε, άνθρωποι και περιβάλλον, είναι ακραίες. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα υδρολογικά δεδομένα της Κρήτης είναι απογοητευτικά σε σημείο που το φάσμα μιας γενικευμένης πλέον ξηρασίας στο νησί να εμφανίζεται όλο και πιο πιθανό για το επόμενο διάστημα.
Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις και το χιόνι του περασμένου χειμώνα σε συνδυασμό με τις κατά μέσο όρο πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του χρόνου, αλλά και του προηγούμενου, δημιουργούν πλέον έντονες συνθήκες λειψυδρίας σε πολλά μέρη του νησιού μας.
Οι πιο ξηροθερμικές περιοχές όπως η ανατολική Κρήτη και η Μεσαρά, αλλά και δυτικότερες όπως η Κίσσαμος, βιώνουν ήδη έντονα την έλλειψη νερού, με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ και οι ΤΟΕΔΒ να λαμβάνουν ήδη περιοριστικά, αν και αποσπασματικά, μέτρα.
Η ελάχιστη έως μηδαμινή πλέον τροφοδοσία από τα (ούτως ή άλλως προβληματικά) φράγματα έχει οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης των υπόγειων νερών, ενώ η εντατικοποίηση των αντλήσεων είναι αναπόφευκτο να οδηγήσει σε υφαλμύρινση πολλών εξ αυτών και αύξηση των βλαβών στα αντλητικά μηχανήματα.
Με την πρόοδο του καλοκαιριού οι πιέσεις και οι ανάγκες θα αυξάνονται, ενώ η κορύφωση της τουριστικής περιόδου τον Αύγουστο θα εντείνει και θα μεγεθύνει τα προβλήματα σε πολλές περιοχές του νησιού. Με βάση τις προβλέψεις για αφίξεις ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, που σε μηνιαία βάση θα διπλασιάσουν ή τριπλασιάσουν τον πληθυσμό του νησιού και με τα δεδομένα που η ίδια η τουριστική βιομηχανία μας προσφέρει, ότι ο μέσος επισκέπτης ξοδεύει τριπλάσιο νερό απ’ τον μόνιμο κάτοικο, καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα είναι εκρηκτικές.
Είναι δεδομένο και εφαρμόζεται ήδη, ότι οι περικοπές ξεκινούν από την αστική και αγροτική χρήση με τελευταία ίσως εφαρμογή στην τουριστική βιομηχανία. Η ένταση των κοινωνικών συγκρούσεων ανάμεσα σε κατοίκους, γεωργούς και τουριστική βιομηχανία, είναι μάλλον αναμενόμενη».
Επιτέλους να και κάποιοι που τολμούν να πουν αλήθειες!!!
- Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τους ακούσει κανείς ή θαρρούν οι δήμαρχοι πως κηρύσσοντας την επικράτεια τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λύθηκε το πρόβλημα;
- Οι τουριστικοί φορείς και οι διαχειριστές νερού που είναι να μας πουν για την υπερκατανάλωση νερού από τους τουρίστες;
- Ποιος θα βγει να ελέγξει και να περιορίσει τις ποσότητες νερού που καταναλώνονται στα χιλιάδες Airbnb που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια παντού;
Ποιος θα δικαιολογήσει στους αγρότες το ότι θα βλέπουν τις ελιές και τα αμπέλια τους και τα κηπευτικά τους να ξεραίνονται από τους περιορισμούς στην κατανάλωση νερού την ώρα που οι τουρίστες θα χαίρονται αυτό το αγαθό όπως γουστάρουν;
Σοβαρές απαντήσεις και αποτελεσματικά μέτρα χρειαζόμαστε και δυστυχώς πέρα από συσκέψεις για το θεαθήναι δε βλέπουμε κάτι ουσιαστικό να γίνεται στην Κρήτη.