Δεν χρειάζεται να πας μακριά για να καταλάβεις σε τι χώρα Μπανανία ζεις, αρκεί να βγεις από το σπίτι ή την δουλειά σου για να καταλάβεις τι παίζει – Τι συνέβη με ζημιά σε έργο τοποθέτησης οπτικών ινών σε συνοικιακό δρόμο του Ηρακλείου;

Δεν χρειάζεται να πας μακριά για να καταλάβεις σε τι χώρα Μπανανία ζεις, αρκεί να βγεις από το σπίτι ή την δουλειά σου για να καταλάβεις τα πάντα. Έτσι κι εμείς πριν λίγες ημέρες βγαίνοντας πρωί πρωί τι να δούμε; Ποτάμι ο δρόμος. Και όχι γιατί έβρεξε, αλλά γιατί λίγο παραπάνω εκτελούνταν έργα τοποθέτησης οπτικών ινών.
Το είχαμε δει το σημείωμα την προηγούμενη ημέρα και σκεφτήκαμε… ώπα σίγουρα θα παιχτεί “αστοχία” (σικ) και… όλο και κάτι θα χαλάσει, δεν μπορεί. Η πρώτη σκέψη μας πήγε στο ότι θα “πέσει” το ίντερνετ στην γειτονιά και ποιος ξέρει πότε θα το φτιάξουν ξανά. Τελικά το ίντερνετ δεν έπεσε… έσπασε ο αγωγός του νερού και πλημμυρίσαμε. Και όλα αυτή ενώ ακούμε τόσα και τόσα βαρύγδουπα και “επιστημονικά” για την λειψυδρία.
Και βέβαια, προφανώς, δεν γινόταν να συμβεί κάτι τέτοιο έξω σχεδόν από την πόρτα μας και να το αφήναμε ασχολίαστο. Και έτσι “αφιερώσαμε” το “Οι κάτοικοι του Ηρακλείου διψούν και κάποιοι “ποτίζουν” την άσφαλτο” στο συνεργείο που αντί να εκτελέσει τα έργα όμορφα κι ωραία “εκτέλεσε” τον… αγωγό του νερού…
Γι έλα όμως που τελικά δεν έφταιγε το συνεργείο. Και ποιος έφταιγε;
Σε μια χώρα και μια πόλη Μπανανία η απάντηση στο ποιος φταίει για την οποιαδήποτε αστοχία ή το οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά είναι προφανώς μια διαδικασία παρόμοια με το ψάξιμο του ψύλλου στα άχυρα. Για έλα όμως που εμείς έχουμε και “κοριούς” και ξέρετε τι μας είπαν οι “κοριοί” μας;
Ότι τα σχέδια και οι οδηγίες λέει που είχαν δοθεί στο συνεργείο από την ΔΕΥΑΗ ήταν λάθος μιας και με βάση αυτά ο αγωγός του νερού ήταν λέει στο ένα μέτρο. Ή έστω έπρεπε να ήταν στο ένα μέτρο. Ο αγωγός όμως από τις… “ανασκαφές” ευρέθη στους 28 -παρακαλώ- πόντους!!! Μιλάμε για αρκετά μεγάλη διαφορά. Και εδώ τώρα έρχονται οι απορίες και τα ερωτηματικά…
Ξέρει ή δεν ξέρει ακριβώς η ΔΕΥΑΗ που και σε τι βάθος έχουν τοποθετηθεί οι αγωγοί του νερού ναι ή όχι; (Μαθαίνουμε ότι παρόμοιο περιστατικό με ζημιά σε αγωγό νερού έχει συμβεί και σε άλλα σημεία που γίνονται παρόμοια έργα με τοποθέτηση οπτικών ινών.)
Υπήρχε μηχανικός του Δήμου που έλεγχε τον εργολάβο όταν εκτελούσε εκείνο το έργο της αλλαγής των αγωγών του νερού ή όχι; Και αν υπήρχε είχε δει σε τι βάθος γινόταν η τοποθέτηση του σωλήνα νερού ή όχι; (Πληροφορούμαστε ότι στο συγκεκριμένο σημείο στην οδό Λάππα υπήρχε βράχος και γι αυτό πιθανόν η τοποθέτηση του αγωγού νερού να μην έγινε στο προβλεπόμενο βάθος.) Γνώριζε η ΔΕΥΑΗ για τις όποιες αλλαγές σε βάθη έχουν γίνει κατά την παραλαβή του έργου ναι ή όχι;
Τα παραπάνω ερωτηματικά αφορούν τους νέους αγωγούς για τους οποίους “περηφανεύεται” η ΔΕΥΑΗ ότι γνωρίζει λέει με ακρίβεια του χιλιοστού που βρίσκονται.
Και αν γνωρίζει λοιπόν γιατί δεν φροντίζει να δίνει τις σωστές πληροφορίες στα συνεργεία που εκτελούν άλλες εργασίες ώστε να μην έχουμε ζημιές κάθε τρεις και λίγο;
Γιατί λέει τα συνεργεία δεν ρωτάνε να μάθουν… Λες και τα συνεργεία θέλουν να κάνουν ζημιές και να επιβαρύνονται με έξοδα αποκατάστασης ή και πρόστιμα ή να τρώνε το “κράξιμο” της αρκούδας μετά από τους δημότες και τα ΜΜΕ.
Πέρα όμως από τα συνεργεία… ο Δήμος και η ΔΕΥΑΗ τι ακριβώς κάνουν; Πετάνε χαρταετό;
Δεν επιβλέπουν τις εργασίες για να μην υπάρχουν μετά ζημιές, από τις οποίες θα ταλαιπωρούνται και οι δημότες;
Καλά παραβλέπω εντελώς το γεγονός ότι για να γίνει το οποιοδήποτε έργο και εργασία υποτίθεται ότι γίνεται μελέτη από τον κάθε εργολάβο και συνεργείο και κατατίθεται στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για να δοθεί και η σχετική άδεια για να προχωρήσει το έργο. Αλλά τι να λέμε τώρα… είπαμε η φάση είναι χειρότερο από την αναζήτηση του ψύλλου στα άχυρα…
Και έπειτα βέβαια έχουμε και τους παλιούς αγωγούς που αυτοί λέει δεν είναι καταγεγραμμένοι και δεν υπάρχουν αρχεία γι αυτούς… Παλιοί αγωγοί λοιπόν… η εύκολη δικαιολογία αν κάτι πάει στραβά.
Καταλαβαίνετε γενικά πόσο Μπανανία είναι και το “Ευρωπαϊκό” Ηράκλειο ή χρειάζεται να το εξηγήσω περισσότερο;
Μπανανία ήταν και εξακολουθεί να είναι και η ΔΕΥΑΗ λοιπόν και μάλιστα δεν προσπαθήσαμε καν να αλλάξουμε τα ρούχα μας στον “Μανωλιό” για να φαίνεται αλλιώς… χρησιμοποιήσαμε ξανά τον ίδιο “Μανωλιό”. Αμέ… και τώρα ξανά προς την δόξα τραβάμε, απλά αυτός ο δρόμος θα περάσει βέβαια και από μια ιδιωτικοποίηση του νερού και όλα… μαγικά θα λυθούν… και η λειψυδρία και οι βλάβες και οι ζημιές. Όλα… κάντε υπομονή και μην γκρινιάζετε…