Ο δίσκος της Φαιστού είναι ο ύμνος, η προσευχή μιας εγκύου γυναίκας, σύμφωνα με τον Δρ. Γκάρεθ Όουενς, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για 6 μήνες αλλά έμεινε 36 χρόνια, πολλά από τα οποία “ξόδεψε” στην μελέτη και αποκωδικοποίηση του δίσκου!!!

“Μυθολογία και ποίηση, ο Δίσκος της Φαιστού, Μινωική Ραψωδία 1625 π.Χ.”
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 έγινε μια ιδιαίτερη ομιλία σε έναν ιδιαίτερο τόπο.
Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, (Gareth Owens) παρουσίασε ψήγματα της έρευνας του στον προαύλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής στον Αμπελούζο Μεσαράς. Ένα μέρος που επέλεξε ο ίδιος για τους δικούς του λόγους που συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τον δίσκο της Φαιστού.

Ένα δικό του τάμα και ίσως ο δίσκος της Φαιστού να αποτέλεσε ο ίδιος τάμα μιας γυναίκας την ώρα του τοκετού.
I-QE-KU-RJA: ακούσαμε μαζί με άλλες λέξεις στην ανάγνωση του δίσκου της Φαιστού. Τι είναι αυτό;
Είναι “λέξη” για την έγκυο θεότητα, δείγμα μινωικής συλλαβικής γραφής από το αρχαιότερο σε παγκόσμιο επίπεδο έντυπο υλικό, όπου πάνω από έναν αιώνα παρέμενε άλυτο.
Ο Γκάρεθ Όουενς όπως είπε, ήρθε για έξι μήνες στη Ελλάδα και έμεινε 36 χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία αφιέρωσε στην μελέτη για την αποκωδικοποίηση του δίσκου και κατάφερε να δώσει ερμηνεία σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες γραφές στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ο Δίσκος έχει αναγνωσθεί και ερμηνευτεί κατά 99%, αλλά είναι διαθέσιμος για διαφωνίες και συζητήσεις επί του θέματος.
Ο δίσκος της Φαιστού είναι ο ύμνος, η προσευχή μιας εγκύου γυναίκας, είναι ο δίσκος που ψήθηκε για να διασωθεί με τα 242 σημεία γραφής και τις 61 λέξεις.
Γραφή και γλώσσα δεν είναι ποτέ ίδια. Με τα γραπτά είμαστε κοντά στην γλώσσα, με την γλώσσα κοντά στους ανθρώπους. Αλλά ποτέ δεν καταλαβαίνουμε απόλυτα τους άλλους, όπως ανέφερε ο ίδιος σε αυτήν τη μαγική διάλεξη απαύγασμα μιας φιλοσοφίας ζωής.
Ο Δρ Γκάρεθ Όουενς είναι υπεύθυνος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΕΛΜΕΠΑ.
Περισσότερα για την μελέτη του μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: https//daidalika.hmu.gr