6% περισσότερη ήταν η φετινή τουριστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι όπως μαρτυρούν αποκλειστικά στο cretanews τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης

Πρωταγωνίστριες χώρες ως προς τις αφίξεις ήταν οι παραδοσιακές χώρες που μας στηρίζουν κάθε χρόνο και πιο συγκεκριμένα: η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία. Φαίνεται όμως πως φέτος τα κόστη λειτούργησαν ανασταλτικά για τις ξενοδοχειακές μονάδες και όχι μόνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή σεζόν ολοκληρώθηκε με τα στοιχεία των τουριστικών παραγόντων να κάνουν λόγο… πως φέτος οι τουρίστες κοιμήθηκαν μία λιγότερη βραδιά στη χώρα μας. Μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων ήταν και η έλλειψη εργασιακού προσωπικού που κάθε χρόνο γίνεται εντονότερο με τους τουριστικούς παράγοντες να ευελπιστούν… σε λύσεις την επόμενη χρονιά.
Ειδικότερα, η τουριστική περίοδος 2024 ολοκληρώθηκε. Ήταν μία τουριστική χρονιά χωρίς απρόοπτα με τους δείκτες τουριστικής κίνησης να κινούνται ανοδικά. Όπως καταδεικνύεται, η Ελλάδα έχει αφήσει… στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις δύσκολες τουριστικές χρονιές του κορωνοϊού (2020 και 2021) και ατενίζει τουριστικά τουλάχιστον το μέλλον με αισιοδοξία. Φέτος, η τουριστική κίνηση ήταν 6% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
Ωστόσο, δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να νοηματοδοτήσουμε πως η αύξηση αυτή σήμαινε και κέρδη. Ιδίως σε μια συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε που οι τουριστικοί παράγοντες κάνουν… το λογαριασμό.
Ο πρόεδρος των τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης μιλώντας αποκλειστικά στο cretanews, έκανε σαφή και συγκεκριμένη την τουριστική αύξηση όπως σημειώθηκε φέτος, ενώ οι χώρες της Ευρώπης που παραδοσιακά προτιμούν την Ελλάδα ήταν και φέτος οι πρωταγωνίστριες.

«Είχαμε μία αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη κοντά στο 6%. Όπως διαφαίνεται, τα έσοδα ακολουθούν την αριθμητική αύξηση. Όσον αφορά τα κέρδη, θα πρέπει να εισπράξουμε τα χρήματα ώστε να είμαστε σίγουροι. Έχουμε μεγάλες πτωχεύσεις από παγκόσμιους τουριστικούς πράκτορες και είμαστε σε αναμονή να εισπράξουμε τα χρωστούμενα. Και μόλις τα εισπράξουμε, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με στοιχεία. Η αριθμητική αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι 6%. Πρωταγωνίστριες χώρες ήταν πάλι: Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και ακολουθούν χώρες όπως: η Ολλανδία, η Ελβετία κτλ. Αυτοί που ήρθαν ωστόσο και αξίζει να σημειωθεί είναι πως δεν έκατσαν στο νησί μας όπως είχαμε συνηθίσει από προηγούμενες περιόδους. Οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν στα καταλύματα. Και μειώθηκε το σύνολο των χρημάτων που ξόδευαν οι τουρίστες σε δραστηριότητες έξω από τα ξενοδοχεία, όπως είναι: η εστίαση» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Κώστας Κουρκουνάκης μεταξύ άλλων υπογράμμισε:
«Τα νούμερα δεν είναι όπως τα περιμέναμε. Το κόστος της ενέργειας, του προσωπικού, των προμηθειών ήταν αρκετά υψηλό. Μπορεί να έπιασαν το τζίρο, αλλά το κόστος έχει ανέβει τόσο πολύ με αποτέλεσμα το κέρδος να μην είναι τόσο υψηλό. Είχαμε μία μικρή αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά ήταν δυσανάλογη με το κόστος. Από εκεί και πέρα, οι σταθερές χώρες όπως: η Γερμανία και η Βρετανία μας στήριξαν και φέτος. Η Γαλλία «ζορίστηκε» φέτος».
Μια λιγότερη βραδιά

Μια λιγότερη βραδιά κοιμήθηκαν στη χώρα μας κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρυσι οι φετινοί τουρίστες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, κ. Νίκο Χαλκιαδάκη.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης είπε:
«Η φετινή τουριστική χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο. Υπήρξε αύξηση της τουριστικής κίνησης. Σημαντικό ζήτημα είναι τα κόστη. Τα κόστη ήταν ανεβασμένα χωρίς να το περιμένουμε. Η ενέργεια κινήθηκε αρκετά υψηλά κοντά στο 70%. Επίσης, υψηλό ήταν και το κόστος του food and beverage το οποίο σε σχέση με το 2019 έχει ανέβει 40% επάνω, ενώ σε σχέση με πέρυσι 6-7% επάνω. Το κόστος του προσωπικού ανεβαίνει κάθε χρόνο. Εκεί δε μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Εάν δεν πληρώσεις το προσωπικό όπως πρέπει, δε θα βρεις. Την ίδια στιγμή, οι τουρίστες έμειναν 1 βραδιά λιγότερη στην Κρήτη»
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γεώργιος Πελεκανάκης έκανε σαφές πως οι εισπράξεις ήταν αρκετές, αλλά το συνολικό κόστος σε συνδυασμό με την έλλειψη εργασιακού προσωπικού είναι δύο ζητούμενα που πρέπει να απαντηθούν όσο γίνεται πιο άμεσα.

«Ως αφίξεις, είχαμε αρκετές. Ο αριθμός των φετινών τουριστικών αφίξεων ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Ήρθε αρκετός τουριστικός κόσμος ο οποίος έμεινε σε διαμερίσματα Airbnb και αυτό φέρνει διαφορά στις εισπράξεις που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας. Επομένως, τα έσοδα είναι πιο λίγα και ο αριθμός των τουριστών που μένει σε καταλύματα βραχείας μίσθωσης δεν καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία. Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού παρέμεινε και φέτος. Και ευελπιστώ την επόμενη χρονιά να υπάρξουν λύσεις ώστε να δούμε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται στα ξενοδοχεία» είπε ο κ. Πελεκανάκης.