Ο γνωστός Κώστας Φραγκολιάς (επάγγελμα πρώην σύντροφος Βίσση και πρώην μοντέλο) έχει και… άποψη για την ανεργία των νέων και τα βάζει με τους νέους που κάθονται σπίτι γιατί παίρνουν επιδόματα και δεν πάνε να δουλέψουν – Χαμός στα social από τις αντιδράσεις – Αλήθεια το… μοντέλο έχει ακούσει για το παγκόσμιο Big Quit;

Ποικίλα σχόλια προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κώστα Φραγκολιά κατά τη διάρκεια συζήτησης στην εκπομπή Happy Day.
Το πρώην μοντέλο, την ώρα που η συζήτηση στρεφόταν γύρω από το φυσικό αέριο και την τιμή του, εξέφρασε την άποψή του για τα επιδόματα, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ορισμένους 25χρονους.
«Δεν παίρνω επιδόματα, να κόψουν τα επιδόματα, που έχουμε γίνει μία χώρα όλη ανεργία. 25χρονοι και μου κάθονται σπίτι γιατί παίρνουν τα επιδόματα. Άμα κόψουν τα επιδόματα. θα πάνε και θα βρουν δουλειά», ανέφερε ο Κώστας Φραγκολιάς.
Να αυτά δεν μπορώ τώρα… να βγαίνει η κάθε γλάστρα και να λέει την… αποψάρα της για σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της ανεργίας των νέων που η χώρα μας φυσικά χτυπάει και εκεί αρνητικά ρεκόρ. Αυτά τα ρεκόρ είδε φαίνεται και το… πρώην μοντέλο και τα έβαλε με τους άνεργους.
Αλήθεια ο κύριος Φραγκολιάς έχει ακούσει άραγε για την νέα τάση, παγκόσμια παρακαλώ, των νέων που φέρει το όνομα η Μεγάλη Παραίτηση (Big Quit);
Για να μην το γκουγκλάρει θα του πούμε εμείς τι είναι μπας και καταλάβει γιατί δεν πάνε οι νέοι να δουλέψουν 8ωρα που τελικά μπορεί να γίνουν και 10ωρα ή ακόμα και 12ωρα για 500 και 600 ευρώ…
Τι είναι λοιπόν η παγκόσμια τάση της Μεγάλης Παραίτησης (Big Quit);
Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι αναθεωρούν το πόσο ειναι διατεθειμένοι να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς και αναζητούν τρόπους να εξισορροπήσουν δουλειά και προσωπική ζωή.
Στις ΗΠΑ περισσότερα από 24 εκατομμύρια εργαζόμενοι, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του ’21 προχώρησαν στην μεγάλη «έξοδο». Γερμανία, Ιαπωνία και άλλα πλούσια κράτη βλέπουν επίσης το φαινόμενο να γιγαντώνεται…
Ο ερχομός της πανδημίας, ενέτεινε ακόμη περισσότερο την ψυχολογική κόπωση, την ίδια στιγμή που οι δισσεκατομμυριούχοι αύξαναν θεαματικά τα κέρδη τους, και οι πολίτες πέρναγαν στην ανεργία. Εξάλλου και η υπαρξιακή απειλή που έφερε ο covid έβαλε την κουβέντα σε άλλο επίπεδο.
Οι άνθρωποι και πολύ περισσότεροι οι νέοι βλέπουν πλέον την δουλειά με πολύ διαφορετικό πρίσμα με βάση βέβαια αρκετές επιστημονικές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητες τους τελευταίους μήνες.
Η πίεση στους εργαζόμενους αυξάνεται στις ανεπτυγμένες χώρες εδώ και δεκαετίες. Τα εισοδήματα έχουν μείνει στάσιμα, η εργασιακή ανασφάλεια έχει αυξηθεί, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος στέγασης και εκπαίδευσης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τους νέους να αδυνατούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους.
Η Μεγάλη Παραίτηση είναι ένα φαινόμενο που συναντάται κυρίως στις ηλικίες κάτω των 40 ετών. Αλλά και οι γενιές των Millennials (γεννημένοι μεταξύ 1980 και τέλη της δεκαετίας του 1990) και της Generation Z κάνουν οικογένεια και αγοράζουν σπίτια πολύ αργότερα από τους προγόνους τους – αν όχι καθόλου.
Το κινεζικό «όχι» στο «996»
Την ίδια στιγμή, το κίνημα «lie flat» της Κίνας ( ή αλλιώς Tang ping) που ξεκίνησε με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το οποίο πήρε το όνομά του, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Είναι μια αντίδραση ενάντια στο εξαντλητικό πρόγραμμα εργασίας «996»—9 π.μ. έως 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα—που είναι συνηθισμένο σε βιομηχανίες.
Αλλά είναι και ένα «όχι» στις συνεχείς πιέσεις για καριέρα και πολλά λεφτά. Θα μπορουσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια μορφή «απεργίας». Οι παλαιότερες γενιές επικρίνουν βέβαια αυτές τις συμπεριφορές, ως προνομιούχες και τεμπέλικες.
Και ποιο το νόημα όλων αυτών των τάσεων;
Ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι σημάδι μιας δομικής, ψυχολογικής αλλαγής, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Qualtrics. Σε σχετική της έρευνας σημειώνεται μάλιστα πως οι άνθρωποι οδηγούνται να «δουλέψουν σε κάτι που θα έχει νόημα, θα έχει έναν υψηλότερο σκοπό. Έχουμε δει πολλά στοιχεία για αυτό».
Στην Κίνα η αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο θεμελιώδης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να εκτονώσει το φαινόμενο του lie flat υποσχόμενο διπλασιασμό του μεσαίου εισοδήματος έως το 2035 ενώ παράλλλα επικεντρώνεται στο πώς αυτά τα κέρδη θα διανέμονται.
Πάντως, εάν αυτές οι ανησυχίες των νέων σχετικά με την αξία της εργασίας επιμείνουν, μπορεί —με τον καιρό— να επηρεάσουν την πορεία των οικονομιών, με τρόπο που προς το παρόν δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Δεν έχουμε ανθρώπους για να εργαστούν για μας
Η παραπάνω παγκόσμια τάση εμφανίστηκε και στην χώρα μας ιδιαίτερα την άνοιξη προς το καλοκαίρι με τις μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό στην βαριά βιομηχανία της χώρας μας… τον τουρισμό.
Όπως φαίνεται όμως από μια παγκόσμια έρευνα της Randstad, τα «εργατικά χέρια» δεν είναι δύσκολο να βρεθούν, αρκεί να πληρώνονται όπως πρέπει και να τους διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της εταιρίας Randstad, διαπιστώνεται πως το 56% της Gen Z και το 55% των Millenials δηλώνουν πως αφενός θα άφηναν μια δουλειά αν επηρέαζε σημαντικά την προσωπική τους ζωή κι αφετέρου δεν θα δέχονταν καν μια πρόταση εργασίας, εφόσον η εταιρία που πρόσφερε τη δουλειά δεν είχε συγκεκριμένες ευαισθησίες σε σχέση με κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
- Το αντιλαμβάνεστε αυτό;
Δεν θα δέχονταν καν μια πρόταση εργασίας γιατί δεν γουστάρουν άλλο τις «αρρωστημένες» και ακραίες καταστάσεις που εφαρμόζονται σε πολλούς δυστυχώς χώρους εργασίας.
Οπότε οι νέοι δεν κάθονται σπίτι τους επειδή είναι τεμπέληδες ή τσεπώνουν τα… επιδόματα. Κάθονται σπίτι τους γιατί το εργασιακό περιβάλλον εκεί έξω είναι στρεβλό και απλά δεν το αντέχουν άλλο.
Είναι μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους και όχι… τεμπελιά, όπως νομίζει η γλάστρα της… Τσιμτσιλή που η μόνη δουλειά που έμαθε να κάνει ήταν το… μόντελινγκ.
Μια βόλτα από τα social media που συχνάζουν οι νέοι αρκεί για να κατάλαβει την ανοησία (sic) που είπε…