Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, έθεσε τον βουλευτή, Λευτέρη Αυγενάκη, ο πρόεδρος του κόμματος – Ο βουλευτής Ηρακλείου διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να παραδόσει την έδρα του – Εισαγγελική έρευνα για την χειροδικία σε βάρος του υπαλλήλου…

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, έθεσε τον βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής. Την επιστολή ανέγνωσε στο Σώμα, το προεδρείο της Βουλής, από την Ολομέλεια. Κατόπιν τούτου, η ΝΔ, αριθμεί πλέον 157 βουλευτές.
Λίγο αργότερα, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε απολύτως σεβαστή την απόφαση του πρωθυπουργού, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να παραδόσει την έδρα του βουλευτή Ηρακλείου, καθώς, όπωε είπε, ζήτησε συγνώμη και αυτό, απ’ ότι φαίνεται για τον κ. Αυγενάκη, ήταν αρκετό.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη.
«Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου από την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή.
Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη.
Ήμουν και παραμένω βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος.
Ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».
Ποινή αποκλεισμού από τις εργασίες της Βουλής
Τον αποκλεισμό του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη από τις συνεδριάσεις της Βουλής επί δεκαπενθήμερο ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Κ. Τασούλας.
«Η συμπεριφορά του συναδέλφου Λευτέρη Αυγενάκη, στον χώρο του αεροδρομίου, ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως για αυτήν τη συμπεριφορά αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν τη συγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον και υπηρετούμε», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση «εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από το στοιχειώδες πειθαρχικό δίκαιο του Κανονισμού μας, και ιδιαίτερα το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται ότι ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτού είναι η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών».
Όπως σημείωσε, «η Βουλή είναι κορυφαίος πολιτειακός θεσμός, και η συμπεριφορά αυτή, που όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει, είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού, διότι, τον υπονομεύει. (Γι’ αυτό,) είμαι αναγκασμένος να επιβάλω στοιχειωδώς, στον κύριο Αυγενάκη, την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά, και του αποκλεισμού που προβλέπει ο Κανονισμός από τις επόμενες εργασίες του Κοινοβουλίου (δύο εβδομάδες)».
Εισαγγελική έρευνα για το επεισόδιο
Στο μεταξύ, την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες εκπροσώπων εργαζομένων στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” για επεισόδιο βίας με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ , Λευτέρη Αυγενάκη.
Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για όσα καταγγέλεται ότι έγιναν στο αεροδρόμιο, για τα οποία υποβλήθηκε αναφορά και από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο πρώην υπουργός φέρεται να χειροδίκησε κατά υπαλλήλου, θέλοντας να επιβιβαστεί σε πτήση στην οποία είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβίβασης. Ο κ. Αυγενάκης σε δήλωση του αρνείται ότι άσκησε βία, αναφερόμενος σε λεκτικό επεισόδιο, για το οποίο ζήτησε συγγνώμη.
Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι, βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.