Καμπανάκι προς τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Καλοκαιρινό χτυπά η Ένωση Τυφλών Κρήτης μέσα από την εκπομπή «Υγεία & Κοινωνία» των cretapods και cretanews. Προεκλογικά τους συναντούσε ενώ τώρα τους έχει αφήσει στο… “διαβάστηκε”!!!

Καμπανάκι προς το δήμαρχο Ηρακλείου μέσα από την εκπομπή «Υγεία & Κοινωνία» των cretapods και cretanews χτύπησε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, κ. Μενέλαος Μαρκοδημητράκης σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός δεν επιθυμεί να τους συναντήσει.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο κ. Καλοκαιρινός δεν δείχνει την παραμικρή επιθυμία για επικοινωνία και συζήτηση με την Ένωση Τυφλών Κρήτης, ενώ έκανε σαφές πως οι προσδοκίες που ο ίδιος και άλλα μέλη του Συλλόγου είχαν θρέψει ήταν μεγάλες.
Ειδικότερα, καλεσμένος της εκπομπής «Υγεία και Κοινωνία» με παρουσιαστή το Νίκο Κοσμαδάκη ήταν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, κ. Μενέλαος Μαρκοδημητράκης.

Ο κ. Μαρκοδημητράκης μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευάλωτη κοινωνική ομάδα των Τυφλών, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση που έχει η Ένωση Τυφλών Κρήτης με το δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Αλέξανδρο Καλοκαιρινό.
Οι σχέσεις όμως δεν είναι και τόσο καλές. Παρά το γεγονός πως ο κ. Καλοκαιρινός είχε ως σημαία της δημοτικής του παράταξης τις παραμονές των δημοτικών εκλογών πριν από σχεδόν ένα χρόνο και μερικούς μήνες τη συμπερίληψη, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαρκοδημητράκης, οι ελπίδες ήταν πολλές. Διαψεύστηκαν όμως, καθώς ο κ. Καλοκαιρινός δεν δείχνει την παραμικρή επιθυμία να συζητήσει μαζί τους και κατ΄ επέκταση να πληροφορηθεί για τα αιτήματά τους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Ελπίζαμε σημαντικά στη νέα δημοτική αρχή. Έχουμε κάνει επιστολές με όλα τα ζητούμενα. Έχουμε κάνει αίτημα για συνάντηση χωρίς να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Έχουμε λάβει αριθμό πρωτοκόλλου. Κάναμε αίτηση συνάντησης και την άνοιξη και πριν από λίγες ημέρες. Στα αιτήματά μας είναι να τοποθετηθούν 10 ηχητικές διατάξεις σε συγκεκριμένους κόμβους με φωτεινούς σηματοδότες. Είναι συσκευές που τοποθετούνται στο φανάρι. Παράγουν ήχο και βοηθούν τον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται πότε είναι πράσινο το φανάρι. Υπάρχουν σύγχρονες προδιαγραφές για τις ηχητικές αυτές διατάξεις. Ένα άλλο αίτημα είναι να τοποθετήσει ένα εργοδηγό που θα είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της νομοθεσίας των κοινόχρηστων χώρων όπως είναι: τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομους».
Ο κ. Μαρκοδημητράκης υποστήριξε δημόσια πως έγιναν με τον κ. Καλοκαιρινό συζητήσεις προεκλογικά και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2023 με τον ίδιο τώρα… να μην απαντά!
«Με τον κ. Καλοκαιρινό είχαμε συναντηθεί προτού υποβάλλει υποψηφιότητα στο πλαίσιο των διερευνητικών του επαφών. Του είχαμε εκθέσει όλα τα προβλήματά μας. Θα έλεγα πως είχε συμφωνήσει σε όλα. Τον Απρίλιο του 2023 συναντηθήκαμε στα γραφεία μας. Από εκεί και πέρα, δεν έχει απαντήσει σε καμία μας επιστολή. Του έχουμε στείλει αρκετές επιστολές και δεν έχει απαντήσει σε κανένα αίτημά μας. Υπάρχει πλήρης αδιαφορία και αγνοούμε το λόγο που συμβαίνει. Δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση για επικοινωνία» είπε ο κ. Μαρκοδημητράκης, ενώ συνέχισε λέγοντας:
«Δεν είναι σωστή πρακτική. Θα θέλαμε ως θεσμικός φορέας να μη μας απαξιώνει. Θα θέλαμε να συναντιόμασταν μαζί του. Θα θέλαμε να βοηθήσουμε στο έργο του δήμου Ηρακλείου και να το κάνουμε καλύτερο. Αλλά, δε μας εκμεταλλεύεται. Θα μπορούσε να μας συμβουλεύεται και να κάνει ένα έργο ποιοτικό. Εάν ένα έργο είναι ποιοτικό για τους τυφλούς, αυτόματα είναι προσβάσιμο και για όλους τους υπόλοιπους δημότες»
Μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Οι διαβάσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στο δήμο Ηρακλείου. Σε όλες τις περιοχές».
Για το Επίδομα αναπηρίας
Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν και η οικονομική κατάσταση των ατόμων με οπτική αναπηρία με τον κ. Μαρκοδημητράκη να απαντάει πως το ζήτημα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και είναι ένα μόνιμο αγκάθι.
«Μόνιμο αίτημα των ανθρώπων με οπτική αναπηρία είναι το οικονομικό. Κανένας δεν είναι πλούσιους από την κοινότητα των ανθρώπων με οπτική αναπηρία. Αυτό το επίδομα που λαμβάνουμε είναι μια βοήθεια από την πλευρά του Κράτους ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της ασθένειάς του» υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Μαρκοδημητράκης επισήμανε τους λόγους εκείνους που ένας άνθρωπος ενδέχεται να αναπτύξει αναπηρία όρασης. Η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
«Η αναπηρία όρασης δεν είναι τόσο συχνή. Υπάρχει κληρονομικότητα σε θέματα όρασης. Αλλά είναι αρκετά μικρό ποσοστό. Και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με την προδιάθεση να μείνουν τυφλοί δεν παντρεύονται. Από τα άτομα που έχουμε στο Σύλλογο, έχουν υπάρξει άτομα που η τύφλωση τους ήταν αποτέλεσμα πρόωρης γέννησης τους. Δεν είχαν αναπτυχθεί τα οπτικά τους νεύρα. Παλαιότερα, είχαμε τυφλώσεις από παιδιά που έμειναν τυφλά εξαιτίας της παραμονής τους στη θερμοκοιτίδα. Οι γιατροί δεν έκλειναν τα μάτια των παιδιών στη θερμοκοιτίδα και το αποτέλεσμα είναι να μένουν τυφλά. Πλέον, οι γιατροί τα κλείνουν με γάζα. Είναι μια πρόοδος και ένας παράγοντας πρόληψης της τύφλωσης. Οι παθήσεις γήρατος προκαλούν τύφλωση και οπτική αναπηρία» τόνισε.
Ακούστε