Σ’ αυτό το επεισόδιο θα σας επισυνδέσουμε με μια αθέατη πλευρά της Κρήτης και του Ηρακλείου. Μιλάμε για φτώχεια, κοινωνικούς αποκλεισμούς, καταλήψεις και συμπερίληψη, αλλά κυρίως το πώς θα ενταχθούμε σε έναν άλλο δρόμο πιο… ανθρώπινο και “καλοκαιρινό”!!!

Η κ. Κατερίνα Βλασάκη είναι προϊσταμένη στο Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης, εκτός δηλαδή και από… υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Αλέξη Καλοκαιρινού “Δικαίωμα στην Πόλη”.
Εμείς εδώ την φέραμε για να μιλήσουμε για τις δημοτικές εκλογές και την πολιτική, αλλά έχοντας ως δεδομένη και την ιδιότητα της δεν θα μπορούσαμε να μην την ρωτούσαμε για το επαγγελματικό της αντικείμενο. Τι το θέλαμε;
Μια κάποια κατάθλιψη μας έπιασε. Εμείς νομίζαμε ότι ζούσαμε στην Κρήτη της ανάπτυξης, στην Ελλάδα 2.0 που ηγείται στην 4η βιομηχανική επανάσταση, αλλά εδώ η κ. Βλασάκη μας μίλησε για νούμερα και για μελέτες και για επιστημονικές έρευνες που λένε άλλα. Λένε ας πούμε ότι 1 στους 3 στην Κρήτη είναι φτωχός, την στιγμή που αυτή η αναλογία σε άλλες χώρες των Βαλκανίων είναι στο 1 προς 10. Δεν ξέρω τι μας λέει η κ. Βλασάκη και το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά εγώ θα περιμένω να δω τι έχει να πει ο κ. Πέτσας. Γιατί μου φαίνεται πως αυτό το… Παρατηρητήριο είναι πολύ περίεργο και κάνει… αντιπολίτευση.
Πέρα από την πλάκα όμως, η κατάσταση είναι σοβαρή… και γίνεται νομίζω ακόμα πιο σοβαρή όταν γενικά εμφανίζεται έντονα μια τάση τα προβλήματα αυτά να μπαίνουν κάτω από το χαλί. Πώς θα δώσουμε λύσεις και πώς θα καλυτερεύσουμε τις ζωές μας στην γειτονιά μας, στην πόλη και στην χώρα μας αλήθεια όταν συνεχώς κρύβουμε τα προβλήματα;
Και πώς μπορούμε να μιλάμε για συμπερίληψη και ανθρωπιά όταν επιλέγουμε συστηματικά, ακόμα και με βίαιους τρόπους, να αποκλείουμε τους συμπολίτες μας από βασικά αγαθά και δομές υγείας, εκπαίδευσης, αναψυχής, πολιτισμού;
Μιλήσαμε για τα όρια της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας. Αλλά και το γιατί αυτοί οι δείκτες είναι πλέον κάπως… “ξεπερασμένοι”, ενώ τώρα έχει μεγαλύτερη αξία να μετράμε άλλους κοινωνικούς δείκτες που μπορούν να φανερώσουν καλύτερα το πρόβλημα.
Και βέβαια μπορεί κάποιοι να θεωρούν ως βασικό πρόβλημα στο Ηράκλειο την… “καθαριότητα” αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα τελικά δεν είναι η καθαριότητα, αλλά η έλλειψη της είναι μόνο μια από τις συνέπειες του πραγματικού προβλήματος που μαντέψτε… είναι η φτωχοποίηση.
Και βέβαια πάντα ένα πρόβλημα έχει και τις λύσεις του. Και εδώ έρχεται να “κολλήσει” και το θέμα των δημοτικών εκλογών και το θέμα της επιλογής ατόμων που με την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία και τριβή με την κοινωνία, μπορούν να προσεγγίσουν με τον κατάλληλο τρόπο τις σύγχρονες προκλήσεις ώστε αυτές να μετασχηματιστούν μέσα από μια αναπτυξιακή και συμπεριληπτική διαδρομή σε ένα πιο… “καλοκαιρινό” και ανθρώπινο Ηράκλειο.
Εκτός από όλα αυτά, με την Κατερίνα Βλασάκη, επειδή διαπιστώσαμε ότι έχει το τσαγανό και αντέχει στα δύσκολα μπήκαμε και σε πιο “tough” συζητήσεις, για θέματα που αυτές τις ημέρες κάνουν… “τζίζ” στην κοινωνία του Ηρακλείου. Ο λόγος βέβαια για την εκκένωση της κατάληψης του κτιρίου του Ευαγγελισμού και το Ηράκλειο που προσφάτως για “άγνωστους” λόγους μετατράπηκε σε προορισμό… “αστυνομικού τουρισμού”. Η τοποθέτηση της και σε αυτό, όπως και σε όλα τα προηγούμενα θέματα, όλα τα λεφτά.
Να φανταστείτε της έδωσε συγχαρητήρια ακόμα και ο δικός μας, ο Μάριος Διονέλλης. Και αυτός είναι ακόμα πιο δύσκολος κριτής… Δεν περιγράφω άλλο…
Ακούστε