Σ’ αυτό το επεισόδιο “επισυνδέσαμε” εκπαιδευτικούς από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να διαπιστώσουμε ότι τελικά γίνονται όμορφα πράγματα στα γυμνάσια και λύκεια του Ηρακλείου!!!

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε για σχολεία είναι η ύλη, οι εξετάσεις, η στείρα μόρφωση, τα προβλήματα στα κτίρια, ενώ τώρα τελευταία -δυστυχώς- μπαίνει στην κουβέντα και το θέμα της έξαρσης του bullying. Γενικά, όταν μιλάμε για το θέμα της εκπαίδευσης σχεδόν πάντα καταλήγουμε μπροστά σε προβληματικές και γκρίζες καταστάσεις.
Τι γίνεται όμως όταν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δικτυώνονται, ξεφεύγοντας από το “προβληματικό” εκπαιδευτικό μας σύστημα που μονίμως χτίζει “τοίχους” στην δημιουργικότητα και τελικά στην ίδια την μάθηση;
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στο project “Έλα μαζί μας”, ένα εγχείρημα από ένα δίκτυο σχολείων στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα από το 11ο, 12ο, 13ο Γυμνάσιο, το Ειδικό Γυμνάσιο, το ΕΝΕΕΓΥΛ, το Μουσικό Γυμνάσιο και το 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου με στόχο την αλληλεγγύη, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την καλλιέργεια ενσυναίσθησης και σεβασμού στην διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την συμπερίληψη.
Η αλήθεια είναι ότι είχαμε καταλάβει εδώ και καιρό ότι κάτι καλό και διαφορετικό συμβαίνει εκεί στο 12ο γυμνάσιο Ηρακλείου στον Κατσαμπά, με αφορμή βέβαια και ένα άλλο project και συγκεκριμένα το Podαρω στην ζωή, την μαθητική ομάδα Videocast & Podcast του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Έτσι λοιπόν είχαμε κρατήσει ανοικτούς τους “κοριούς” μας για να πιάσουμε και να καταγράψουμε το κινητήριο μυστικό τους. Κάπως έτσι ανοίξαμε τον δίαυλο επικοινωνίας προσκαλώντας και τον γυμνασιάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη στην εκπομπή “Το Κίτρινο Γάντι” των cretapods και cretanews, με την Αλκινόη Μοσχίδου, για να μας τα πει καλύτερα.
Μετά, χωρίς να το καταλάβουμε και πολύ “πλημμύρισε” το cretanews & cretapods με την μαθητιώσα νεολαία, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους και κάποιους γονείς και μάλιστα όχι μόνο από το 12ο γυμνάσιο αλλά από όλα τα σχολεία του δικτύου “Έλα μαζί μας”. Δηλαδή από το 11ο, 12ο, 13ο Γυμνάσιο, το Ειδικό Γυμνάσιο, το Μουσικό Γυμνάσιο και το 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου. Εμπειρία ξεχωριστή και για εμάς εδώ αλλά και για τα ίδια τα παιδιά.












Και όλο αυτό με αφορμή την προετοιμασία για το διήμερο Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο οποίο το δίκτυο “Έλα μαζί μας” παρουσιάζει το “Δικαίωμα στην εκπαίδευση. Οι παραβιάσεις που πληγώνουν…”
Δεν χρειαζόταν και πολύ για να διαπιστώσω πόσο καλά λειτουργεί στην πράξη όλο αυτό και πόσο αποδοτικό και αποτελεσματικό είναι για τα ίδια τα παιδιά. Άριστη συνεργασία μεταξύ καθηγητών, γονιών και μαθητών. Άψογη οργάνωση ακόμα και για τα πιο απλά. Κλίμα εξαιρετικό, διάθεση και θετική ενέργεια στο φουλ.
Στο επίκεντρο του “Έλα μαζί μας” ο μαθητής και η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία με σκοπό την εκπλήρωση 17 παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Και βέβαια αν κρίνουμε και από το αποτέλεσμα το όραμα αυτό φαίνεται να το έχουν αγκαλιάσει αρκετοί φορείς τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και μπράβο τους.
Ας τα βλέπει και η… κεντρική πολιτεία όλα αυτά και ας κάνει και εκείνη το δικό της χρέος!!!
Μόνο έτσι μπορεί να πάει μπροστά αυτός ο τόπος, αξιοποιώντας και στηρίζοντας ηθικά και υλικά αυτά τα “μικρά” θετικά παραδείγματα και πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο τους το θετικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόσημο…
Όσο για τους εκπαιδευτικούς; Αξίζουν πολλά πολλά συγχαρητήρια!!!
Γιατί μετά από πολλές ώρες δουλειά (ώρες ουσιαστικά κλεμμένες από τον προσωπικό τους χρόνο) έχουν καταφέρει να κάνουν την διαφορά, αποτελώντας πλέον πηγή έμπνευσης και για άλλους εκπαιδευτικούς και σχολεία.
Αρκετά όμως έγραψα… πάμε να σας επισυνδέσω με την “ιδέα” του project κ. Ιωάννα Καπελλάκη (φιλόλογο ειδικής αγωγής) αλλά και την “δύναμη” Μαρία Αθανασάκη (υποδιευθύντρια στο 11ο γυμνάσιο και καθηγήτρια Οικ. Οικονομίας) για να μάθουμε πως… μια ιδέα μπορεί να κάνει την διαφορά και να αποτελέσει ένα μικρό… “success story” αλλά με μεγάλη σημασία και αξία για το αύριο των παιδιών μας, αλλά και για την ίδια την κοινωνία!!!
Να σημειωθεί τέλος ότι εκτός από την κ. Καπελλάκη και την κ. Αθανασάκη οι εκπαιδευτικοί που πλαισιώνουν το δίκτυο του “Έλα μαζί μας” είναι και οι:
- Κοφινάκη Νεκταρία, 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου, Μαθηματικός
- Παπαδάκη Μικαέλα, 13ο Γυμνάσιο, Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής,
- Τουπογιάννη Μαρίνα, Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
- Χρόνη Μαρία, Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής
- Τσανάκα Βασιλική, Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, Μαθηματικός Ειδικής Αγωγής
- Γεωργιάδης Κωνσταντίνος, ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου, Γεωπόνος Ειδικής Αγωγής
Ακούστε