Σ’ αυτό το podcast είχαμε μια απολαυστική κουβέντα με τον Στέφανο Καρουζάκη, γνωστό διατροφολόγο-διαιτολόγο, ο οποίος μας… “επισύνδεσε” με την κρητική, αλλά κυρίως με την… κριτική διατροφή!!! Πως το “junk food” μπορεί να γίνει λιγότερο “επικίνδυνο”, χωρίς όμως να χάσει την γεύση και τον χαρακτήρα του;

Τα αγαπημένα μου podcast, όπως μπορεί να έχετε ήδη καταλάβει, είναι τα… βιωματικά. Ένα από αυτά κι αυτό το επεισόδιο. Εισαγωγικά, να σημειώσω ότι εκτός από την πολιτική “κουζίνα”, λατρεύω και την… κρητική κουζίνα. Αλλά και τις… “ψαγμένες” εναλλακτικές βραδιές διασκέδασης.
Πάμε τώρα και στο… “ψητό”.
Το λοιπόν βρέθηκα και γω σε μια τέτοια εναλλακτική βραδιά και μάλιστα σε πολύ ψαγμένο χώρο. Αμέ. Στην μικρό ζυθοποιεία Σόλο του Νικόλα Λουκάκη (Solo Your Cretan Craft Beer). Σόλο Όπεν Θέρσεντεϊζ, το λένε το event και το κάνουν λέει Πέμπτη παρά Πέμπτη. Και με ξεχωριστό (μουσικό και γευστικό) “θέμα” κάθε φορά. Μάλιστα…







Μα καλά στην Κρήτη της τσικουδιάς ή ρακής και των φημισμένων κρασιών τι δουλειά έχουν πάλι οι μπύρες; Αυτό θα το απαντήσουμε ή έστω διερευνήσουμε σε κάποιο επόμενο επεισόδιο, οπότε μείνετε συντονισμένοι εσείς και κυρίως… επισυνδεμένοι στο cretanews και τα cretapods!!!
Σ’ αυτή την θεματική βραδιά λοιπόν συνάντησα τον φίλο και γείτονα μου Στέφανο Καρουζάκη. Διατροφολόγος και διαιτολόγος ο Στέφανος. Όλα καλά, αλλά… το θέμα είναι ότι αυτός εκεί στο event έφτιαχνε γύρο από πρόβατο, μαριναρισμένο σε μουστάρδα από άγριες βρούβες Κρήτης. Ε, και κάπως έτσι τον κάλεσα για να τον “επισυνδέσω” να μου εξηγήσει την… “φάση”!!!




Μα δεν είναι λίγο… αντιφατικό να μιλάς με έναν διατροφολόγο – διαιτολόγο για… “απαγορευμένες” διατροφές;
Κι όμως μας είπε πολλά ενδιαφέροντα τόσο για την υγιεινή διατροφή, όσο όμως και για το πως αυτό το περίφημο “junk food” μπορεί να γίνει λιγότερο “επικίνδυνο”, χωρίς όμως να χάσει και την γεύση του ή τον χαρακτήρα του. Τέλειο;
Μιλήσαμε για το πώς χωράει στη διατροφή μας το γρήγορο φαγητό αλλά και τα… γλυκά, με τον Στέφανο να μας τονίζει ότι… το παν είναι η αναζήτηση της ποιότητας σε όλα τα είδη φαγητού.
Πως το “junk food” μπορεί να γίνει λιγότερο “επικίνδυνο”, χωρίς όμως να χάσει την γεύση και τον χαρακτήρα του;
Πρέπει λοιπόν, αν και δύσκολο λόγω του τρόπου ζωής μας, να επιλέγουμε την τροφή μας βάση της εντοπιότητας και της εποχικότητας, δύο κριτήρια που ακούστηκαν πολλές φορές από το Στέφανο.

Tο παν είναι η αναζήτηση της ποιότητας σε όλα τα είδη φαγητού!!!
Επιπλέον, ξεκαθαρίσαμε τους όρους μεσογειακή και κρητική διατροφή και τονίσαμε τη σπουδαιότητα της διατροφής του τόπου μας αλλά και σε ποια χαρακτηριστικά βασίζεται.
Τέλος, συζητήσαμε για το πώς και το αν επηρεάζεται η κρητική διατροφή από την τουριστική ανάπτυξη στο νησί.
Για να καταλήξουμε ότι η λύση κρύβεται στις ρίζες μας, στην κρητική επαρχία. Στα χωριά μας δηλαδή.
Και μετά… δώσαμε και γνώρα και βρεθήκαμε και κοντό χωριανοί!!
Ακούστε