Πρέπει να είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που αποφάσισα ότι δεν θα παρακολουθήσω κανένα αγώνα του Μουντιάλ!!!

Και όχι ο λόγος δεν είναι το ανώτερο επιτρεπτό όριο των τεσσάρων μπιρών (ναι η μπίρα γράφεται με γιώτα όχι με ύψιλον, ψάξτε το) ανά άτομο, αλλά κάτι “ελάχιστα” πιο σοβαρό.
Όλοι έχουμε διαβάσει τόσα και τόσα για το πιο μισητό Μουντιάλ όλων των εποχών. Από το αταίριαστο της χειμερινής περιόδου (άκου Μουντιάλ μέσα στο χειμώνα), μέχρι και στα σοβαρά, για τους χιλιάδες θανάτους αλλά και τις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χιλιάδων εργατών στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Θα μου πεις… για ποια ανθρώπινα δικαιώματα μιλάμε γενικότερα σε κράτη όπως το Κατάρ;
Την ώρα που πολιτικοί (ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός) αλλά και αρκετές διασημότητες της σόου μπιζ φωτογραφίζονται χαμογελαστοί, κρατώντας την μπάλα του Μουντιάλ που τους χαρίζει ο Τζάνι Ινφαντίνο, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2010, όταν η αραβική χώρα ανέλαβε να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022.
Πέραν αυτών την 1η Νοεμβρίου, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) γνωστοποίησε ότι από τον Οκτώβριο του 2021 ως τον Οκτώβριο του 2022 κατατέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας του Κατάρ 34.424 καταγγελίες για μη καταβολή δεδουλευμένων. Μετανάστες από το Νεπάλ, την Ινδία και το Μπανγκλαντές για να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας στο Κατάρ, αναγκάστηκαν να πληρώσουν αδρά κάποιους «ειδικούς πράκτορες» παύλα αρπακτικά.
Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της βάρδιας τους μεταφέρονταν στην έρημο, σε ένα αχανές συγκρότημα θερμοκηπίων όπου στοιβάζονταν σε κουκέτες τουλάχιστον δέκα ατόμων. Τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη των αγώνων, χιλιάδες Ασιάτες και Αφρικανοί εργάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μέσα σε δύο ώρες τα καταλύματά τους στην Ντόχα, γιατί τα κτίρια προορίζονται για τους τουρίστες.
Ήδη οπαδοί μεγάλων ομάδων, όπως αυτοί της Μπάγερν Μονάχου και της Ντόρτμουντ (προσφάτως και της αγαπημένη μου ΑΕΚ μέσω της ORIGINAL, όπου με κάνει κάθε φορά λίγο παραπάνω περήφανο για τις ιδέες και τις αξίες που πρεσβεύει) με διάφορα πανό, διάσημοι αθλητές, τραγουδιστές (η Dua Lipa αρνήθηκε επίσημα να εμφανιστεί στην τελετή έναρξης), διαμαρτύρονται με τον δικό τους τρόπο και καλούν σε μαζική αποχή όποιον έχει λίγη ενσυναίσθηση του τι θα πει ισότητα, σεβασμός και ανθρώπινα δικαιώματα.

Σεβασμός όπου μάλλον αποτελεί μονάχα ένα μότο της καμπάνιας της UEFA πάνω στις φανέλες των ομάδων, όπου όπως λέει υποστηρίζει ( ; ) και η FIFA. Η FIFA που κατά τα άλλα απέρριψε το αίτημα της ομοσπονδίας της Δανίας να προπονείται με φανέλες που θα έχουν το μήνυμα “Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους”, στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Από την άλλη πολλοί θα επιλέξουν να εθελοτυφλήσουν, πληρώνοντας μάλιστα και περίπου 4 ευρώ στον ΑΝΤ1+ , για να παρακολουθήσουν το «μοναδικό υπερθέαμα».
Δικαίωμα του κάθε ενός φυσικά, αλλά καλό θα είναι πριν αρχίσουμε να κράζουμε με τα πληκτρολόγια μας, να κάνουμε και κάτι ουσιαστικό.
Δε νομίζω να πάθει κανείς τίποτα αν δεν δει το Σενεγάλη – Ολλανδία. Το μήνυμα όμως που θα περάσει, αν ο τελικός του Μουντιάλ έχει μικρότερη τηλεθέαση από τον «Σασμό» θα είναι πολύ ηχηρό.
Καλή τηλεθέαση κι ας κερδίσει… η Αργεντινή. Viva Messi